Kriget har inget kvinnligt ansikte

Om du bara ska läsa en bok om andra världskriget i år läs denna!

Kriget har inget kvinnligt ansikte bygger på intervjuer som författaren gjort med en rad olika kvinnor som stred i Röda armén under andra världskriget och som berättar om sina upplevelser. Kvinnorösterna bildar tillsammans ett lapptäcke som är sorligt, vackert, otäckt, tungt och ibland poetiskt. Och just när läsningen blir för tung kan jag rekommendera att läsa en annan bok parallellt med denna eftersom boken består av små korta berättelser som kan vara allt ifrån några rader till några sidor. Trots sin korthet lyckas ändå dessa textsnuttar säga så mycket om de unga kvinnornas förväntningar, uthärdanden, längtan, förtvivlan, färdigheter, mod och sorg.

Det kan tyckas finnas redan tillräckligt med böcker på ämnet men den här boken lyckas ändå komplettera bilden och utbudet genom att ge röst åt kvinnor som inte redan kommit till tals. Kriget kommer en mycket nära genom dessa personliga och känslomässiga berättelser.  Intrycket blir som helhet mångfasetterat och mycket starkt. Flera av de unga kvinnorna sökte sig frivilligt till striden. En del försökte skapa en vardag eller att se någonting annat än krig mitt under pågående krig genom att t ex att plocka violer och pryda geväret, rulla håret med kottar eller köpa upp sina pengar på konfekt och fylla hela resväskan med på väg till fronten. Andra kunde inte se någonting annat än de hemskheter de hade mitt framför sig.

Många är de som vittnar om hur de fick stå upp mot negativa attityder till om de verkligen skulle ha förutsättningar att klara av att delta i kriget som prickskyttar, läkare, byggnadsingenjörer, montörer, kompanichefer, stridsvagnsbefäl, luftvärnssoldater, piloter m.m. Där de ofta fick bevisa vad de kunde för att få respekt för vad de gjorde, men att deras insats sedan bleknade bort efter kriget och att det i de flesta fall inte alls var en merit att ha stridit i kriget som kvinna. Krigets verklighet och dess efterföljd blir både tydligt uttalat men också hängande mellan raderna långt efter att man läst ut boken.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 5 juni 2013