Klappa händer små

Mörk och bisarrt rolig historia

"En stor, fet spindel kryper på täcker, tydligt urskiljbar mot det bländande vita. Den kryper upp på ärmen till den gamle mannens nattskjorta där den dröjer sig kvar en stund innan den fortsätter upp mot hans hals. I samma ögonblick som det första av de åtta mörkbruna benen snuddar vid den gamle mannens kalla hud vaknar han igen. Han rör sig inte, men rosslandet avstannat tvärt och hans andetag blir mjuka och ytliga. Spindeln sprintar upp på hakan, där den återigen stannar upp ett ögonblick innan den sakta rör sig vidare mot hans mun som fortfarande är öppen. Den stannar upp igen, som om den överväger sitt nästa drag, och så, med en snabbhet som gränsar till graciös, kastar den sig ner i gapet. Den gamle mannens mun stängs och spindeln rusar omkring, försöker hitta en väg ut, men det finns inget sätt att rädda sig undan den tunna, grå tungan som först trycker upp den mot kinden och sedan mot tänderna. Efter ett sista desperat fäktande krossas spindeln till en grynig massa och tungan rör sig runt den gamle mannens tänder för att samla upp förlupna delar"

Den arma spindeln är bokens första, men långt ifrån sista offer. Den gamle mannen arbetar nämligen på ett mycket speciellt museum i en liten tysk stad. Ägarinnan har samlat ihop en imponerande samling på temat självmord - historiskt, berömda självmördare, vanliga sätt... Allt med det lovvärda syftet att få människor som kanske överväger detta att tänka om. Tyvärr händer det då och då att människor istället inspireras, och tar sina liv med hjälp av utställningen. Den gamle mannen bryr sig inte om detta, hans enda önskan är att få arbetslivet att gå med så lite ansträngning som möjligt. Därför passar det honom utmärkt att slippa besväret med att kalla på hjälp, att ringa på polis och ambulans. Nej, mycket bättre att bara ringa efter den lokala doktorn som kommer i sin egen bil om natten och tar hand om allt, det enda som återstår blir att städa upp, och glömma att något har hänt.

Förutom händelserna på självmordmuseet får vi även följa andra personers levnadsöden, innan allt knyts ihop på slutet. Boken är både kuslig och bisarr, men även mycket rolig, varm och ibland faktiskt vacker. Och om du tycker att man aldrig kan se se om The nightmare before christmas för många gånger kan det här mycket väl vara boken för dig!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Jenny Åhman den 21 mars 2012