Kalle och chokladfabriken

En favoritbok! En av de bästa högläsningsböcker för 8 till 11-åringar som jag har prövat i min skolklass. Alltid med succé!

Boken handlar om Kalle. Kalle Spann är både mycket fattig och mycket snäll. Han är perfekt som huvudperson eftersom han slår ur underläge. Hjältar som slår ur underläge är klassiska och det fungerar alltid för vem älskar inte att läsa och identifiera sig med den lilla som tillslut triumferar? Det är som att sådana böcker säger till oss att hur små och eländiga vi än känner oss så kanske det ändå är du som blir hjälte tillslut, eller kanske vinner en gyllene biljett. Det är nämligen just det som händer lille Kalle. Han vinner en biljett till att gå in på Willy Wonkas choklad och godisfabrik.

Kalle och fyra andra barn blir visade runt av Wonka själv på en ganska ovanlig fabrik. På den här fabriken blandas chokladen i ett riktigt vattenfall, tuggummit kan innehålla en hel middag, allt är gjort av socker och hissar kan gå åt precis alla håll. För att inte tala om arbetarna som inte är några vanliga människor utan oompa-loompier. Självklart råkar barnen på alla möjliga olika äventyr i denna fantastiska sagovärld där allt verkar kunna hända och nästan allt faktiskt också händer.

En absurd, mycket drastisk historia som sätter fantasin och hoppet i första rummet. Det är en av Dahls mest lättlästa böcker och enligt min mening en av hans bästa! Passar att läsas själv av kapitelboksläsande barn och att läsas högt för de flesta åldrar. När det gäller högläsning så rekommenderar jag alltid att högläsaren har läst boken själv först och tycker om boken! 

Boken är välgjort filmatiserad, i regi av Tim Burton och med Johnny Depp i rollen som den excentriske Willy Wonka. Läs boken först eller se filmen först, som du vill men som alla goda tolkningar så ger filmen boken en extra dimension.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara Eriksson den 6 januari 2011