Hemligheten på perrong 13

Eva Ibbotson skrev och gav ut böcker ända fram till sin död vid 85 års ålder 2010. Ofta handlade det om spöken, häxor och andra läskiga saker. Fast hennes böcker har egentligen inte skräcktema, genren är snarare humor eller fantasy. I "Den stora spökräddningen" är det spökena som behöver räddas och människorna som är farliga. Eva Ibbotson stod alltid på de svagares sida och höll på dem som var annorlunda eller utanför, vare sig det handlade om barn, spöken eller vampyrfladdermöss.

Hemligheten på perong 13 kom ut 1994 och det finns saker i den som påminner om Harry Potter-böckerna. Rowling säger dock att hon inte har hämtat inspiration därifrån, så antagligen är likheterna rent tillfälliga. Perrong 13 ligger i alla fall i London på Kings Cross Station, precis som perrong 9 ¾ varifrån Hogwartsexpressen avgår i Rowlings böcker. Två pojkar som växer upp i samma familj - den ena otrevlig och bortskämd och den andra snäll och utnyttjad - hör också till likheterna.

I Ibbotsons bok måste en ung häxa, en enögd jätte, en gammal trollkarl och en god fe ge sig av från sin ö och rädda tillbaka en prins som försvunnit nio år tidigare. Gången mellan världarna, en s.k. guppel, är bara öppen under nio dagar i nio år, så det är bråttom!

Deras resa blir spännande och som läsare håller man tummarna för dem och för prinsen och hoppas att allt ska reda ut sig på bästa sätt, trots alla förvecklingar. En fin bok om trohet, vänskap, en längtande drottning och mycket annat!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 24 maj 2011