Grenar av gift

Alla behöver någon gång uppleva en sommar med glädje och total ansvarslöshet säger Karens pappa till sin ambitiösa dotter. Den annars så ansvarsfulla toppstudenten Karen tar sin pappas råd på allvar och dras in i en värld full av vin, fester och hedonism. Det blir en underbar sommar. Men alla somrar har ett slut och i slutet av den här sommaren är två personer döda. Karen lever vidare med en mörk hemlighet som flera år senare riskerar att avslöjas.

Ända sedan jag i 20-årsåldern läste Den hemliga historien av Donna Tartt har jag kastat mig över böcker som har liknats vid Tartts fantastiska debutbok. Tyvärr har många av dessa böcker känts bleka i jämförelse, fram till att jag tio år efter läsningen av Den hemliga historien, fick boken Grenar av gift av Erin Kelly i min hand.

Sommaren 1997 lär Karen känna den bohemiska och galna Biba som tar henne bort från tråkiga middagar med hennes präktiga kompisar till nätter med ändlöst festande, droger och sex. Det dröjer inte länge förrän Karen flyttar in i den nedgånget vackra villan hos Biba och hennes bror Rex, som hon senare förälskar i.

I början av boken får vi läsa om hur Karen hämtar upp Rex från fängelset och genom hela berättelsen löper sedan två parallella tidsperspektiv. Boken varvas med om hur Karen desperat försöker skapa ett nytt och tryggt liv för henne, Rex och deras lilla dotter, och med vad som ledde fram till två personers död sommaren 1997. Karen har bara en enda önskan och det är att få börja om på nytt nu när Rex är ute från fängelset. Dessvärre verkar någon vilja sätta käppar i hjulet och Karen störs av flera telefonsamtal där det är tyst i luren och en mystisk bil som cirkulerar på gatan utanför deras hus. Panikartat inser hon att den stora hemlighet som hon burit på så länge kan vara på väg att avslöjas. 

Detta är en riktigt nervkittlande roman som förutom en spännande mordgåta också bjuder på ett fint språk. Även om den inte når upp till riktigt samma klass som Den hemliga historien enligt mitt tycke, är Grenar av gift ändå en mycket läsvärd debutbok med mångfacetterade karaktärer och ett överraskande skräckfilmsslut.