Gospelsångaren

Smutsigt och snuskigt sydstatsdrama…

Enigma, Georgia under 30-talet. Den legendariska Gospelsångaren (vi får aldrig veta hans riktiga namn) återvänder till sin hemstad för att uppträda på ett väckelsemöte. Invånarna i Enigma och städerna runt omkring ser Gospelsångaren som en Jesusfigur eller profet som kan frälsa och hela människor genom sin röst. Gospelsångaren själv är icke troende och sexberoende samtidigt som han är i en ständig inre konflikt då han känner skuld över att inte kunna hjälpa alla de människor som förväntar sig frälsning och över att han inte är den person som alla tror att han är. Vart han än åker förföljs han dessutom av Foten och dennes resande freakshow.

När han kommer hem till Enigma samlas alla stadens invånare samt sjuka och döende personer från närtrakten utanför hans familjehem. Samtidigt får Gospelsångaren höra att hans flickvän blivit mördad och våldtagen av en färgad man som sitter i häktet. Gospelsångaren tror dock inte på dessa anklagelser och vill rädda mannen från lynchning, vilket är en farlig önskan.

Harry Crews debutroman gavs för första gången ut 1968. Med en stil som påminner om Faulkner eller Steinbeck är Gospelsångaren en mörk berättelse om krafter som oundvikligen drabbar samman i den amerikanska söderns smältdegel.