Godnatt Mister Tom

Framröstad som den bästa ungdomsboken av Sveriges lärare. Dessutom trea på listan med bästa mellanåldersböcker. Det är en bok som griper tag från första stund och sedan inte lämnar dig förrän den är utläst.

Under andra världskriget evakueras bokens huvudperson Willie från Londons slumkvarter till en liten by på engelska landsbygden. Han hamnar i hos änklingen och enstöringen Thomas Oakley. Wille får för första gången i sitt liv möta vänlighet och en märklig vänskap uppstår. Plötsligt avbryts det lyckliga nya livet för att Willies mor vill ha hem honom igen till London. När mister Tom inte hör av honom igen beger han sig efter tag till London för att leta.

Boken har ett trivsamt långsamt tempo och en slags engelsk gemytlighet med fina beskrivningar av Willies upplevelser och tankar. Så småningom blir boken ganska spännande och känslosam. Kanske bör känsliga läsare/lyssnare också varnas för den död och sorg som Wille möter och måste hantera. Det löser sig dock tillslut för Willie och mister Tom.
Boken innehåller mycket att diskutera om man använder den till högläsning.

/ Sara Eriksson

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara Eriksson den 4 mars 2013