En bön för de stulna

”På vårt berg föddes enbart pojkar, och vissa av dem blev flickor när de fyllde elva. Då var dessa pojkar tvungna att förvandlas till fula flickor som ibland fick gömma sig i hålor i marken. […] Ingen hade någonsin kommit tillbaka. Inte en enda flicka som hade blivit stulen hade återvänt eller ens skrivit ett brev, sa mamma, inte ens ett brev.”

Ladydi Garcia Martínez bor i en isolerad bergsby i södra Mexiko med sin mamma. Männen i byn har för länge sedan lämnat sina fruar och barn för att ge sig av till USA och försöka skaffa jobb. De flesta hör aldrig av sig igen utan lämnar sina utsatta familjer till en värld av våld och fattigdom.
Ladydi lär sig tidigt att det enda sättet att överleva är att göras så ful som möjligt för att undvika knarkkartellerna som sveper över byarna och tar med sig alla vackra flickor. De vet alla att de stulna flickorna aldrig återvänder.

Men allteftersom Ladydi växer upp och inser orättvisorna får hon det allt svårare att hålla sig borta

Författaren Jennifer Clement intervjuade under flera års tid kvinnor från olika platser i Mexiko. Det var allt ifrån kartellmedlemmarnas fruar, gömda kvinnor och de kvinnliga fångarna i mexikanska fängelsen. En bön för de stulna är en berättelse om hur uppväxten för flickor i de laglösaste delarna av Mexiko kan se ut, men den är trots det en berättelse om kärlek, mod och vänskap.

/Märta Wallén

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Gästskribent den 12 november 2015