Dockskelettet

"På vägen ut stannade Zach till i vardagsrummet för att titta på Drottningen igen. Hennes bleka ansikte låg i skugga, ändå tyckte han sig se att hennes slutna ögon inte var riktigt lika slutna som förut. Medan han stirrade på henne och försökte komma på om det bara var något han inbillade sig eller inte, fladdrade hennes ögonfransar till, som om en omöjlig vindpust hade fått dem att röra sig. Eller som om hon sov och höll på att vakna."

Att växa upp är inte enkelt. Det vet barnen i den här boken, bland annat Poppy som vid ett tillfälle säger "Avskyr att alla kallar det för att växa upp när det känns som att dö". Huvudpersonen i boken är Zach, som tillsammans med bästisarna Alice och Poppy leker och fantiserar så ofta de kan. De har sina egna karaktärer och dockor som handlingen utgår ifrån, och sen byggs den på och fördjupas bit för bit. Men så en dag får leken ett abrupt slut. Zachs pappa slänger sonens dockor eftersom han tycker att han börjar bli för stor för att leva i sin fantasivärld. Zach vågar inte berätta sanningen för sina kompisar, utan påstår inför dem att han helt enkelt tröttnat på lekarna. Poppy och Alice blir förskräckta. Hur ska de nu kunna fortsätta? Det har ju varit de tre så länge de kan minnas!

Poppy bestämmer sig för att locka med Zach igen genom att ta ut Drottningen från sitt låsta skåp - Drottningen är en mycket speciell porslinsocka som fått en viktig roll i barnens berättelser, även om hon adrig varit med rent fysiskt. Dockan föreställer en flicka med guldfärgade lockar och skir bomullsklänning. Enligt Poppys mamma är den mycket värdefull. Men stämmer det där andra som Poppy berättar om dockan? Är den verkligen tillverkad av människoben och fylld med askan från en flicka som dog för mycket länge sen?

De tre barnen dras in i ett spännande och sorgligt äventyr. Det är något speciellt med kusliga dockor, och känslan man får man ser boken omslag håller i sig ända till sista sidan!

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 25 juni 2015