Den skrattande polisen

Ett massmord har begåtts på buss 47 i Stockholm. Nio personer har brutalt skjutits till döds och mördaren är spårlöst försvunnen.

Martin Beck, Gunvald Larsson, Kollberg och Rönn på Stockholmspolisen ska lösa fallet med viss hjälp utifrån. Bland de döda finns en kollega, en ung komíssarie. Varför var han med på buss 47 och vilket fall arbetade han egentligen med när han blev mördad? Var det en ren tillfällighet att han befann sig på bussen eller har det någonting med morden att göra. Bland de döda finns också en hemlös man som saknar identitetshandlingar. Det är november i Stockholm grått och kallt och julhandeln har kommit igång. Poliserna har svårt att lösa fallet och saknar ledtrådar. Det hinner bli jul och man har fortfarande inte hittat den skyldige.

Den Skrattande polisen från 1968 är Maj Sjöwalls och Per Wahlöös fjärde roman i serien Roman om ett brott. De skrev totalt tio i serien mellan 1965 och 1975. Romanerna om Martin Beck och hans kolleger innebar ett helt nytt sätt att skriva och har inspirerat flera deckarförfattare - både svenska och utländska. Den skarattande polisen som översattes till flera språk blev även film. The laughing policeman är en amerikansk film från 1973 som bygger på boken, men utspelar sig i San Francisco. För alla som tycker om deckare kommer Sjöwall Wahlöös romaner nu i en nyutgåva med förord och en del som handlar om bokens tillkomst. Boken kom ut 1968, men anses fortfarande av många vara en av de bästa svenska deckarna. Har du inte läst den gör det nu och annars tål den att läsas igen!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Paula Fant den 2 november 2012