Den magiska kappan

Livia vaknar tvärt. (…) Vilken märklig dröm! Hon hade varit på väg någonstans, men vart? Det var skymning minns hon och dimman låg tät. Så plötsligt kom en flicka emot henne. Flickan var blek med stora mörka ögon. – Har den äran på födelsedagen, viskade hon. Min bok… Det såg ut som om hon ville säga något mer, men dimman slöt sig om flickan och så var hon borta.

Livia vaknar på morgonen på sin 11 års dag. Mamma och pappa uppvaktar med tända ljus och paket på sängen. Men ett paket är speciellt.  Det är en röd kappan som mamma har köpt i en antikaffär (fast pappa egentligen tyckte att de skulle köpa en täckjacka). Livia tycker mycket om den röda kappan och provar den genast. Den är mjuk och härlig och passar henne precis.
 ”Aldrig någonsin har hon ärvt kläder. Hon har alltid fått nytt. Så möter hon sin blick i spegeln. Hennes ögon är mörkare än vanligt, nästan svarta. Stearinljusens sken ger skuggor under ögonen. Hon ser annorlunda ut i kappan. Som om hon kom från en annan tid. Som om hon var någon annan.”
När bästa kompisen Klara ska prova kappan är den dock inte alls så mjuk och härlig längre. Klara känner att knapparna spänner och det känns nästan som om kragen sluter åt runt hennes hals och gör så att hon inte kan andas. När hon tar av sig kappan är hon alldeles röd och fläckig på halsen. Tänk om det är loppor i kappan? Tillsammans går de till affären där Livias mamma köpte kappan. Där får de höra att kappan har sålts flera gånger förr men alltid lämnats tillbaka då alla har klagat på att den kliar, stramar och ger röda utslag. Damen som jobbar i affären säger att alla ting i världen har en själ. Kanske vill kappan Livia något? 
Livia brukar gå genom kyrkogården på väg till skolan men nu med den röda kappan på är det nästan som hennes ben har fått eget liv och de tar henne med till en del av kyrkogården där hon aldrig har varit förut. Hon hamnar framför en liten grå gravsten som nästan är helt täckt med löv men hon kan änåa läsa vad som står – Elin Hedberg 1921-1932. Elin blev bara 11 år. Livia kan inte hålla sig borta från graven men samtidigt vill hon inte berätta för någon om den heller. Det får bli hennes egen hemlighet.  Men vem var egentligen den där flickan Elin och varför dog hon?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen den 8 januari 2014