De dunkla butikernas gata

Privatdetektiven Guy Roland lider av minnesförlust efter en mystisk olycka för tjugo år sedan. När hans chef går i pension bestämmer han sig för att söka rätt på sin identitet.

I jakten på sitt förflutna hamnar Roland bland exilryssar i Paris och finner ett antal ledtrådar, bland annat ett foto med en man som liknar honom. Han kommer fram till att den man som troligen är han arbetade vid den Dominikanska legationen i Paris under namnet Pedro McEvoy. Spåren leder fram till år 1940 då McEvoy tillsammans med några vänner flydde från Paris i samband med tyskarnas invasion av staden. McEvoy och väninnan Denise Coudreuse försöker så småningom fly över gränsen till Schweiz. Är det då olyckan inträffar som orsakar hans minnesförlust? I jakten på sin identitet åker Roland till Bora Bora, där den före detta  vännen Freddie numera bor, men han visar sig ha försvunnit i ett skeppsbrott dagen innan Roland anländer. Till slut tar sökandet Roland till de dunkla butikernas gata i det judiska gettot i Rom.

De dunkla butikernas gata är en suggestiv berättelse, uppbyggd som en detektivroman. I sökandet efter sitt förflutna hamnar Roland hos olika personer i Paris som han kan ha känt tidigare och i lägenheter där han kanske bott. Men är det verkligen sin rätta identitet han hittar? Är de minnen som verkar uppenbara sig verkligen hans egna? Berättelsen är en svindlande sammanflätning av nutid och dåtid, av rum och minne. Det är en spännande och lättläst bok men den kräver samtidigt koncentration för att inte missa viktiga detaljer.

Taggar:

Tipsat av: Paula Fant den 26 januari 2015