Dömda kvinnor

I den här boken får vi möta sjutton svenska kvinnor från 1400-talet och framåt. De har det gemensamt är att de alla blivit dömda för något brott, allt från äktenskapsbrott till barnamord.

Det intressanta är att de inte alls hade dömts lika hårt (vissa inte alls) om de levt idag! På det sättet blir den här boken både en samling spännande livsöden och en svindlande historielektion i ett.

Vi möter Ärmgard, en kvinna som på 1400-talet blev dömd för äktenskaspbrott. Det var ett av de grövsta brotten under den här tiden. Idag är det inte ens ett brott överhuvudtaget att ha sex med någon man inte är gift med.

Historien om änglamakerskan Hilda är en av de sorgligaste och grymmaste. Efter 1917 var det inte längre straffbart att föda barn utan att vara gift i Sverige, men det var ändå ofta mycket svårt och tungt att som ensamstående mamma försörja ett barn. Mot en liten summa kunde man då lämna barnet till någon som tog hand om det i sitt hem. Det erbjöd sig Hilda att göra, men i själva verket dödade hon barnen. Hon höll det så rent och snyggt hemma att ingen kunde misstänka hur illa det egentligen stod till...

De här kvinnorna och fjorton andra fall kan man läsa om i boken. Rekommenderas från ca 11 år och uppåt.