Ceremonin

Första delen av en bokserie om ett rankat samhälle och ett Urval där trettiofem tjejer tävlar om att bli Illéas nästa drottning.

America Singer bor i Illéa, ett land där man blir behandlad olika beroende på vilket nummer man har. Americas familj ligger bland de som har lägre numer vilket betyder att hennes liv inte har varit lätt och hennes familj får kämpa för att överleva. Tills en dag då hon blir vald som en av de trettiofem tjejer som ska tävla om vem som får gifta sig med den blivande kung Maxon i Urvalet. Eftersom att pengar skickas ut till familjerna vars döttrar valts ut till Urvalet, och för att America känner att hon vill komma bort ett tag, bestämmer hon sig för att åka till slottet och se hur det är att leva i lyx och glamour för ett tag. När hon kommer dit kommer hon till en helt annan värld med privilegier hon aldrig lyckats drömma om, och hon möter tävlingsinriktade tjejer som verkar göra allting för att vinna prinsens hjärta. America har till en början inget intresse för att bli Illéas nästa drottning eller bli gift med någon snobbig prins, men efter en tid på slottet börjar hon inse vilka förändringar som skulle kunna göras, och Maxon verkar inte så prydlig som hon hade trott. Kanske är värt att försöka, för hennes familj och för hennes framtid.


En dystopisk bokserie som utspelar sig i framtiden i nuvarande Amerika som har blivit till en monarki och ett kastsystem har utvecklats. Det är en mysig kärlekshistoria med ett djupare budskap om hur olika och orättvist folk behandlas beroende på i vilket kast, eller som de nämner i boken vilket numer man har. Urvalet utspelas ungefär som teveprogrammet The Bachelor, där flera olika tjejer försöker tävla om en killes hjärta, och boken ger oss lite överdrivna förslag på olika typer av tjejer som tävlar. Boken är lättsam och enkel, men den har definitivt ett större budskap som växer fram mer och mer tillsammans med ett triangeldrama under bokenseriens gång.

/Josefine Karlström