Breven inifrån

Det här är en riktig klassiker - en spännande ungdomsbok där vi får följa brevväxlingen mellan Tracey och Mandy, två 15-åriga tjejer. Det som börjar som en mysig ungdomsbok blir så småningom en nervkittlande historia om lögner, svek och våld.

Tracey har satt in en brevvänsannons som Mandy svarar på. Mandy berättar om sitt liv precis som det är för Tracey, hon försöker inte beskriva det som bättre än det egentligen är. Mandy tycker att skolan är jobbig och tråkig, att hennes föräldrar lägger sig i för mycket, att hon har för lite pengar osv. Hon skriver också lite om sin storebror, som hon faktiskt är rädd för. Han är väldigt våldsam och gör henne illa, t.ex. genom att vrida om hennes arm så att det gör jätteont.

 Tracey däremot verkar ha ett perfekt liv. Hon har rika föräldrar som köper dyra kläder och allt annat hon vill ha. Hon har både hund och egen häst, en underbar pojkvän och är dessutom väldigt duktig på basket. Men Mandy märker bit för bit att det är något som inte stämmer med Traceys brev. Hon motsäger sig själv gång på gång. Först skriver hon t.ex. att hennes föräldrar varit lyckligt gifta i 25 år, och sen att hennes pappa dog när hon var precis nyfödd. Hon har olika djur  i olika brev verkar det som, ibland har hon två hundar och ibland "bara" en häst. Tracey skriver också att hon går på en skola som heter Prescott High, men när Mandy hör efter med en kompis som också går där får hon reda på att det inte finns någon Tracey på hela skolan. Varför ljuger hon? Var befinner hon sig egentligen? Varför skriver hon ibland konstiga saker som ”Skicka inte vykort, det finns folk här som läser dem!"?

När Mandy frågar Tracey rakt ut om allt detta slutar Tracey skriva på ganska länge. När Mandy till slut får ett brev av henne får hon reda på sanningen och hon får sitt livs chock. Tracey är inte alls den hon utger sig för att vara, hon har en väldigt mörk och farlig hemlighet. Men vem är det egentligen som svävar i störst fara?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 2 december 2010