Bilbo - en hobbits äventyr

Bilbo lever ett fridfullt liv i sin lilla hobbithåla belagt i idyllen Fylke. Så skulle Bilbos liv se ut ända till han tog sitt allra sista andetag. Detta var åtminstone vad den lilla varelsen hade i åtanke. Vad han inte visste var att hans tillvaro, under loppet av en eftermiddag skulle förändras för all framtid. Då Gandalf den grå knackade på hobbitens dörr, kunde Bilbo ta farväl av sitt lugna Fylke och välkomna en fartfylld och skrämmande värld, full av mystik och hemskheter.


Som alltid är det en lugn eftermiddag i Fylke. Bilbo kopplar av i sitt lilla hus som är byggt under jorden. Det är onsdag och den lilla hobbiten väntar besök. Bilbo och den store trollkarlen Gandalf den Grå är goda vänner, och då vännerna sedan tidigare bestämt att växla några ord över en kopp te, så som vänner brukar göra, så förväntade sig Bilbo inte att tretton krigslystna dvärgar skulle slå följe med Gandalf och orsaka kalabalik i hobbithålan.
Som om detta inte skulle vara oförskämt nog så begär dvärgarna och Gandalf att Bilbo ska lämna den stilla byn för att bege sig på ett uppdrag lett under dvärgakungen Thorin.
De femton varelserna ger sig av mot Ensamma Berget där den elaka draken Smaug befinner sig.
Rädens mål är att återta en dvärgaskatt vilken Smaug för flera generationer sedan lade beslag på.
Bilbo lovas få ta del av denna ovärderliga skatt då den återtas av sällskapet, och det är tanken av att utöka sin rikedom som till slut får Bilbo att lämna sin by och ge sig av mot Ensamma Berget.
Vägen dit är inte lätt, och den långa resan präglas av platser och väsen vilka Bilbo bara hört talas om genom sagor och hörsägen. Otaliga gånger under resan väcks samma starka känsla hos Bilbo: Ånger.

Bilbo- en hobbits äventyr är en välkänd klassiker, och föregångare till trilogin Härskarringen. Denna bok var J.R.R. Tolkiens genomslagsverk och förtjänar all uppmärksamhet den kan få. Tolkien beskriver de fantastiska miljöerna som förekommer i boken på ett väldigt målande sätt, och det är knappt att jag vill fälla ihop boken före läggdags.
Bilbo- en hobbits äventyr är en bok som passar alla. Boken kan roa och trollbinda alla, och den är ett måste för dem som gillar fantasy!

/Fabian Delryd

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Gästskribent den 12 oktober 2011