Bilal

En bok som både berör och upprör.

Med hjärtat i halsgropen följer man den italienska författaren och journalisten Fabrizio Gattis fängslande wallraffreportage längs migranternas väg till Europa. Han antar en falsk identitet för att försätta sig i samma situation som migranterna. Gatti tar oss genom Saharas öken, över medelhavet, via den italienska ön Lampedusa för att sedan avsluta sin resa i ett tomatfält i Italien (där flera migranter hamnar som billig arbetskraft under slavliknande förhållanden).

Gatti börjar boken med en ökenstrapats från Senegal till så nära Libyens gräns han vågar ta sig. I Tunisien får han kontakt med människosmugglare, som på undermåliga båtar tar människor över medelhavet, och Gatti kommer ombord på en båt men drar sig ur i sista stund. På ön Lampedusa sätter Gatti en djärv plan i verket, inspirerad av filmen Papillon. Han hoppar i vattnet utanför ön och låtsas vara en båtflykting för att försöka ta sig in i det stora flyktinglägret som fanns på ön (och som inte släppte in några journalister utan att ha städat upp först). Väl inlåst låtsas han att han inte förstår italienska, men är mycket nära upptäckt. Det är dock inte Gattis strapatser som sätter flest spår efter läsningen, utan hans bedrift att levandegöra de människor han möter med stor empati.

Boken är något ojämn skriven förmodligen för att det är flera olika reportage som är ihopsatta och därför blir vissa delar starkare och vassare än andra, som bland annat ökenfärden och flyktinglägret i Lampedusa. Ibland lyckas Gatti få höjd på texten och det blir språkligt vackert och ibland nagelbitande spännande. Trots att boken är en tegelsten på 534 sidor, är den väl värd att ta sig genom. Det är framför allt innehållet som är en hjärtskärande utmaning med alla umbäranden, missförhållande, utnyttjanden, människohandel och hemskheter som människorna Gatti möter utsätts för. Det är en skrämmande bild av hur människor blir behandlade på vägen och väl i Europa, som väcker många frågor och tankar.

Bilal är viktig i och med att det knappt finns några reportage där man skildrar och följer med på migranternas väg, eftersom det nästan är omöjligt att göra den resan om man inte är migrant själv. Dessutom är den väldigt relevant i tiden. Människans dröm om ett bättre och drägligare liv är en outplånlig drivkraft och de människor som är modiga nog att hoppas och satsa allt de har för denna dröm får hoppet ständigt släckt på vägen eller när de kommer fram (de få som nu gör det). Boken är en ögonöppnare som inte lämnar någon oberörd.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 12 september 2014