Agnes Cecilia - en sällsam historia

Det här är en övernaturlig historia om den unga Nora som i tidig ålder förlorar sina föräldrar i en bilolycka. Istället växer hon upp i en fosterfamilj hos släktingar. Det tar lång tid innan hon får reda på vad som egentligen hänt föräldrarna; att dom faktiskt är döda. Länge sa alla bara till henne att dom var på en lång resa och inte skulle komma tillbaka på länge. Nora känner det som att hon aldrig har kunnat sörja dom på riktigt, innan det på något vis var för sent.

Noras fosterfäldrar heter Anders och Karin, och Nora kommer bra överens både med dom och med deras son Dag. Dag känns som hennes egen bror på riktigt. Men hon kan inte bli kvitt känslan av att hon inte på ett självklart sätt tillhör familjen. De har ju faktiskt tagit sig an henne för att ställa upp och hjälpa till. När familjen flyttar till en ny stor lägenhet är det Nora som får det finaste, runda rummet som ligger lite avskilt i lägenet. Dag får rummet bredvid föräldrarnas sovrum.

I samband med flytten börjar underliga saker hända. Nora börjar höra fotsteg i våningen när hon är ensam hemma och känna närvaron av någon som hon inte kan se. Vid de tillfällena börjar även en klocka att gå baklänges - en klocka som enligt urmakaren är för trasig för att någonsin kunna gå igen! Nora känner det som att hon blir förflyttad i tiden långt tillbaka, och när stegen tystnat känner hon sig plötsligt väldigt sorgsen. Det är som att hon fått ta del av en stor rädsla och ensamhet från en person som levt för längesen. Men vad vill den här personen henne?

Flera underliga saker händer. Familjens hund, Ludde, beter sig konstigt ända sen flytten. Han blir orolig och kan inte finna sig tillrätta i den nya våningen. Flera gånger sliter han sig eller drar iväg Nora till ett stort ödehus i närheten som visar sig ha en tragiskt historia...

En dag får Nora ett telefonsamtal från en mycket gammal kvinna som säger att hon måste ta sig till Stockholm för att hämta ut ett paket hos en dockmakare i Gamla stan. Vem är hon? Vad är det för en hemlig present Nora ska få, som hon absolut inte får visa för någon annan? Det är många trådar och gamla livsöden som ska vävas ihop, och allt har att göra med något som Nora mycket väl känner igen - känslan av att vara övergiven.

Agnes Cecilia rekommenderas varmt till alla från ca 11 år och uppåt som vill läsa en riktigt bra historia!

 

 

 

 

 

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 2 december 2010