Biblioteket i coronatider

Samlad information om öppettider, lånetider, service till riskgrupper m.m.

Coronavirus PIRO4D, Pixabay

Håll dig uppdaterad!

Här på bibliotekens hemsida kan du hålla dig uppdaterad kring förändringar och beslut som påverkar biblioteksverksamheten i dessa coronatider.

Vi hänvisar även till kommunens hemsida för löpande information om kommunens beslut med anledning av coronaviruset.

Information på lätt svenska

För dig som vill läsa denna information nedkortad och lättläst finns den här.

Minskade öppettider

Pga personalbrist tvingas biblioteken anpassa öppettiderna. Personal omfördelas för att i mesta möjliga mån kunna hålla huvudbiblioteket öppet.

Öppettiderna på huvudbiblioteket förkortas till 10:00 till 18:00, måndag till fredag. Helgöppettiderna är oförändrade. Tidigare stängning på vardagar gäller redan nu. Öppning kl. 10:00 gäller från och med 9 april. Preliminärt gäller dessa öppettider till 31 maj. Alla filialer, förutom Hägernäs, har öppet som vanligt, men kan vid sjukdom stänga kl. 17:00. Notera att även påsk och andra helger påverkar öppettiderna under perioden!

Dubbelkolla öppettiderna före biblioteksbesöket.

Kiosklösning i Näsbypark

Från och med 6 april håller Näsbyparks bibliotek öppet med en kiosklösning - informationsdisk, tidningsställ, utlånings-/återlämningsmaskin, samt avhämtningshylla för reserverade böcker flyttar till ingångarna. Allmänheten har alltså inte tillträde till bibliotekslokalen - besökaren beställer i disken och personal hämtar i hyllan. Det går också bra att ringa eller e-posta beställningar för avhämtning. Personal på biblioteket kan möta dig utanför Näsbyparks centrum med bokkassar om du vill, medtag legitimation.

Kontaktuppgifter för biblioteket i Näsbypark.

Längre lånetid

Under rådande omständigheter har vi på Täby bibliotek valt att tillfälligt ändra vissa rutiner och låneregler.

Från och med 13 mars inför vi 42 dagars lånetid på all fysisk media (dvs böcker, ljudböcker, filmer och tidskrifter). Undantaget är reserverade böcker som kommer fortsätta ha 14 dagars lånetid.

Lånetiden för e-medier är oförändrad men lånetaket per sjudagarsperiod höjs från 3 böcker till 5. Detta gäller alltså e-böcker och e-ljudböcker men ej filmer via Viddla.

Bibliotekens evenemang

Författarbesök, klassbesök och alla andra evenemang på biblioteken är inställda tillsvidare. Evenemangen stryks ur evenemangskalendern med två veckors framförhållning.

Det digitala biblioteket

Glöm inte bort att biblioteket även finns på webben! Under rubriken E-biblioteket hittar du info om att låna e-böcker och strömma film, samt våra övriga databaser. Dessutom kan du följa oss på Facebook, Instagram och Youtube, där det händer en hel del just nu, t.ex. boktips och diktuppläsningar. Det planeras även för t.ex. digitala sagostunder.

Två extra erbjudanden under corona-epidemin är att Bibliotekstjänst släpper Artikelsök för gratis anvädning till och med sista april. Extra bra för dig som studerar! Hör av dig till ditt bibliotek om inloggninsuppgifter.

Dessutom är det tillfälligt extra generösa villkor för dig som använder appen PressReader med radiant access för att läsa tidningar och tidskrifter från olika länder. Normalt sett har du 48 timmars tillgång till tidningarna i appen innan du måste göra ett återbesök på biblioteket för att koppla upp dig mot bibliotekets wifi och logga in igen. I dagsläget gäller i stället 60 dagar! En annan variant är att läsa tidningarna här, via bibliotekets hemsida.

Trevlig e-läsning!

Hjälp för dig i riskgrupp - en tillfällig tjänst under coronautbrottet

Är du i en riskgrupp och vill röra dig så lite som möjligt inne på biblioteket?

Huvudbibliotekets återlämningsmaskin som nås från gatan är just nu öppen dygnet runt.

Om du mailar eller ringer oss kan vi plocka ihop de böcker eller filmer som du vill ha. Uppger du din pinkod kan vi också låna ut dem till dig i förväg. Sedan kan du hämta dem i disken eller ringa och be att vi kommer ut med kassen till biblioteksentrén. Det går också bra att skicka en släkting eller bekant att hämta. (Om budet ska låna och inte bara hämta sådant som redan är utlånat, måste budet ha ditt lånekort/personnummer, samt kunna din pinkod.)

Gäller endast öppna bibliotek och medier som finns inne samt så långt våra personalresurser räcker.

Är du inte registrerad låntagare? Då kan du registrera dig som låntagare med bank-ID. När man registrerat sig som låntagare den vägen får man i förstone bara möjlighet att låna fysiska böcker - för att få tillgång till e-böcker och strömmad film måste man i vanliga fall komma till biblioteket och anmäla intresse. Men hör du till en riskgrupp kan du kontakta biblioteket och under tre månader få dispens från den regeln.

Kontaktuppgifter för huvudbiblioteket.