Biblioteket i coronatider

Samlad information om öppettider, lånetider, service till riskgrupper med mera.

Coronavirus PIRO4D, Pixabay

Håll dig uppdaterad!

Här på bibliotekens hemsida kan du hålla dig uppdaterad kring förändringar och beslut som påverkar biblioteksverksamheten i dessa coronatider.

Vi hänvisar även till kommunens hemsida för löpande information om kommunens beslut med anledning av coronaviruset.

Information på lätt svenska

För dig som vill läsa denna information nedkortad och lättläst finns den här.

Minskade öppettider

På grund av personalbrist tvingades biblioteken under våren 2020 anpassa öppettiderna.

Nu är öppettiderna åter de normala med undantag av att huvudbiblioteket öppnar klockan tio för allmänheten (för att kunna ta emot skolklasser på ett tryggt sätt före det).

Dubbelkolla öppettiderna före biblioteksbesöket.

Näsbypark

Näsbyparks bibliotek har på prov öppnat sina lokaler och har inte längre någon "kiosklösning". Betjäningen vid dörröppningarna finns dock kvar, så att du inte måste gå in om du inte vill. Cirka fem personer kan vara inne i biblioteket samtidigt. Det finns en dator men för närvarande inga studieplatser.

Kontaktuppgifter för biblioteket i Näsbypark.

Längre lånetid

Vi har återgått till normal lånetid på våra medier (böcker, filmer, tidskrifter etc.)

Lånetaket för våra e-medier per sjudagarsperiod är tillbaka till tre böcker.

Bibliotekens evenemang

Författarbesök, klassbesök och alla andra evenemang kan ske i begränsad form under hösten. Föranmälan är obligatorisk och antalet deltagare är satt lågt, så att det ska gå bra att hålla avstånd.

Det digitala biblioteket

Glöm inte bort att biblioteket även finns på webben! Under rubriken E-biblioteket hittar du information om att låna e-böcker och strömma film, samt våra övriga databaser. Dessutom kan du följa oss på Facebook, Instagram och Youtube, där det händer en hel del just nu, t.ex. boktips, diktuppläsningar och sagostunder.

Dessutom är det tillfälligt extra generösa villkor för dig som använder appen PressReader med radiant access för att läsa tidningar och tidskrifter från olika länder. Normalt sett har du 48 timmars tillgång till tidningarna i appen innan du måste göra ett återbesök på biblioteket för att koppla upp dig mot bibliotekets wifi och logga in igen. I dagsläget gäller i stället 60 dagar! En annan variant är att läsa tidningarna här, via bibliotekets hemsida.

Trevlig e-läsning!

Hjälp för riskgrupper

Är du i en riskgrupp och vill röra dig så lite som möjligt inne på biblioteket?

Huvudbibliotekets återlämningsmaskin som nås från gatan är just nu öppen dygnet runt, likaså bokinkasten för alla filialer utom Hägernäs.

Mer information om hjälp till dig i en riskgrupp hittar du här.

Vill du bli låntagare?

Är du inte registrerad låntagare? Då kan du registrera dig som låntagare med bank-IDNormalt skulle detta bara ge direkt tillgång till lån av fysiska media – för att kunna låna e-medier måste du i vanliga fall först komma till biblioteket och anmäla intresse. Under pågående coronapandemi ger vi dock en tremånaders dispens från denna regel så att det från start går att låna e-böcker och strömma film.

För att kunna fortsätta att låna efter 3 månader måste du komma till biblioteket och visa legitimation.

Kontaktuppgifter för huvudbiblioteket.