Torsten Renqvist

Utställning

Utställningen är över

31 augusti fredag 2018
30 september söndag 2018
2018-08-31 till 2018-09-30.
Plats Entréhall Huvudbiblioteket

Månadens konstnär i september

I entrén till Täby kulturhus och Täby huvudbibliotek kan du se nya konstverk varje månad på väggen "Månadens konstnär". Konstföreningen ART-MICS, i samarbete med Täby kommun, väljer ut konstnärer som får visa sin konst under en månads tid. Det kan vara allt från måleri till skulpturala verk.

Om konstnären Torsten Renqvist:

Utdrag ur boken "Torsten Renqvist; Konstnären, jorden och tiden"
Av Beate Sydhoff

Efter Valandstiden sätter Torsten Renqvist upp ett eget koppartryckeri på Kummelnäs i början av 1959. Under vintern gör han etsningen Klot, som utkommer med sex blad i en portfölj med text av Stig Claesson och tryck av Pawa Nyqvist. Klot-serien för vidare de tankegångar som kommit till uttryck i Upplopp, men ur ett universellt perspektiv. Människan finns dock antydd i bladen och upplevelsen närhet-avstånd kommer också att markera det allmängiltigas förbindelse med det enskilda jagets upplevelse och öde. Klot-serien är den logiska förlängningen av upplopps-problematiken. Torsten Renqvists intresse för den geologiska skapelse- och förintelseprocessen blir en större projicering av den politiska frågan i Upploppsbladen.

Katastrof- förintelse- födelse; klotserien tillåter Torsten Renqvist att skildra just det som han alltifrån barndomen varit intresserad av; jordens historia ur ett humanistiskt perspektiv. På en av etsningarna far ett klot ut i rymden, slungat ur eller frigjort från en fast del i bladets övre kant. ”Antingen”, säger han, ”handlar det om en födelse, jordens födelse, eller också kommer det här klotet att kollidera med jorden, och då betyder det förintelse.”