Månadens konstnär - Mikael Jacobsson

Utställning

Datum

01 april torsdag
30 april fredag
2021-04-01 till 2021-04-30.
Plats Huvudbiblioteket entrén Huvudbiblioteket
Målgrupp:

I huvudbiblioteks entré kan du se nya konstverk varje månad på väggen "Månadens konstnär".

Mikael Jacobsson

Född 1972, Stockholm

Mitt bildskapande handlar om att skapa värde och meningsfullhet ur det skenbart meningslösa. Bilderna uppmärksammar ”livets transportsträckor”, hus och förorter, vägar, kontorsmiljöer, korridorer och interiörer. Ibland är bara mellanrummet mellan objekt som möbler, dörrar och väggar i fokus. Att här hitta intressant ljus, kontrast och komposition blir en utgångspunkt. Hittills har oljemåleriet fungerat som metod och oljan varit det bärande materialet.

Min konstnärliga metod har främst handlat om fotografi som skissverktyg för komposition och motivval. Därefter har teckning och måleri fungerat som metod för att rendera bilderna till färdiga verk. 

Om somrarna brukar jag måla akvareller. Då utgår jag aldrig från fotografier, utan arbetar direkt på plats. Jag har alltid endast sett detta som en ren träningsmetod för att öva teckning och färgblandning och brukar kalla dessa akvareller för mina ”armhävningar” – övningar som inte ska sparas eller ställas ut.

I somras fick jag dock, efter många år, för mig att ta akvarellerna på större allvar och visar nu upp ett urval för första gången.

Dessa akvareller behandlar temat ruderatmark, överbliven bearbetad mark, som industritomter, banvallar och grusgångar.

Se mina övriga konstnärliga arbeten:

www.mikaeljacobsson.se

Instagram.com/mikaeljacobsson