Månadens konstnär - Filippa von Krusenstjerna

28 februari söndag 2021
2021-02-15 till 2021-02-28.
Plats Huvudbiblioteket entrén Huvudbiblioteket

I huvudbiblioteks entré kan du se nya konstverk varje månad på väggen "Månadens konstnär". Denna utställning är förkortad på grund av försening i samband med covid-19.

Filippa von Krusenstjerna

Född 1960, Täby

Filippa von Krusenstjerna är konstnär och ordförande i konstföreningen ART-MICS som tillsammans med Täby kultur arrangerar ”Månadens konstnär”.

Att hon nu ställer ut egna verk under februari är på grund av Covid -19 och att inplanerad konstnär fick förhinder.

-en pinne är en pinne-

-utan reflektion blir människan ett monster. Hanna Arendt

En pinnsamling är utgångspunkten för den här utställningen.

Pinnar har funnits i min ateljé länge. Jag hade hängt dem som vapen på väggen i ett burget hem. Andra som fått syn på dem har inte kunnat undgå att se det jag ser. Ibland har jag lekt med tanken på hur en av mina pinnar skulle te sig i en riktig sådan vapensamling.

Vapen har alltid skrämt mig och jag närmar mig den rädslan.

Här visar jag teckningar av pinnar som liknar vapen.

Det är fortfarande bara pinnar men fantasin tar vid.

Mina pinnar var det första jag såg i min ateljé när jag kom tillbaka från en längre vistelse i Mali Västafrika efter att ha erfarit statskupp våren 2012.

Nu kunde jag inte gå en promenad i skogen utan att finna flera pinnar till min samling.

Jag började teckna.

Det jag ser när jag tecknar är att pinnarna tittar tillbaka på mig. Då är pinnen en pinne igen.

Tecknandet har skänkt mig tid att umgås med mina tankar om våld och fiendskap.

Vi lever alla i en och samma värld och vi påverkar varandra.

Rädslor vinner mark. Vi blir mindre toleranta. Allt oftare används ordet HAT slarvigt numera på radio, tv, i vardagslivet och på nätet, oftast bara för att uttrycka att det är något vi inte tycker om. Språket förändras snabbt men med glidande förskjutningar av ordens betydelse.

Där jag växte upp där hängde i köket över den gröna Husqvarnaspisen en plansch med texten:

Make Love Not War!

En tankvärd uppmaning.

En pinne är en pinne.

En teckning är en teckning.