Katarina Philgren

Utställning

Utställningen är över

02 juni lördag 2018
31 augusti fredag 2018
2018-06-02 till 2018-08-31.
Plats Entréhallen Huvudbiblioteket

Månadens konstnär hänger hela sommaren under perioden juni - augusti. I september presenteras en ny konstnär.

I entrén till Täby kulturhus och Täby huvudbibliotek kan du se nya konstverk varje månad på väggen "Månadens konstnär". Konstföreningen ART-MICS, i samarbete med Täby kommun, väljer ut konstnärer som får visa sin konst under en månads tid. Det kan vara allt från måleri till skulpturala verk.

Om konstnären Katarina Philgren:

Katarina Pihlgren föddes 9 september 1960 i Stockholm. Hon gick på förberedande skolor i Stockholm och högskola på École Nationale Supérieure des Beaux Arts, Paris och Goldsmith´s college i London.

Hon deltog i flera grupp och samlingsutställningar. Utsmyckningen på World Trade Center Stockholm gjorde hon 1994 då hon hämtat sig efter en cancerbehandling. År 1996 kommer verket ”Speglar” till. Med dessa speglar gör hon vandringar i skogen i trakten av Grez-sur-Loine, Frankrike.

Det är dessa speglar som visas nu på huvudbibliotekets vägg ”Månadens konstnär”

Katarina gick bort i januari 1997. Texten nedan är utdrag ur förordet i boken om Katarina Pihlgrens konst. Boken ligger invid utställningen på Huvudbiblioteket i Täby centrum.

Så här skrev John Sundkvist:

Katarina Pihlgrens konst lägger ut ett spår som leder in i verkligheten. Inte den verklighet som vi talar om och hänvisar till i vårt dagliga umgänge med världen, som vi tar som något givet och känt. Vad Katarina Pihlgren ville vidröra i sin konst är det som finns under värderandet, bortom tänkandet i fastlagda banor, det som förblir hemlighetsfullt och ovetbart.

I detta spårande av verkligheten använder hon spåret som verktyg, och framför allt den typ av spår som kallas avtryck. Avtrycket är en form av ursprungligt återgivande som alltid inbegriper just beröring, direktkontakt, mellan bild och avbildat. Det mest ”verklighetstrogna” sättet att återge världen. Bild och värld speglar sig i varandra, kunde man säga-men avståndslöst.