Litterär salong med Lena Andersson

Kostnad: Gratis
Information:

Föranmälan till biblioteket

Välkomna till en afton med författaren och journalisten Lena Andersson, som berättar om sin pinfärska roman: Sveas son- en berättelse om folkhemmet och om sin nya essäsamling: Verkligheten och resten.

OBS: FULLBOKAT!!!

Näsby Parks Bokhandel finns på plats för att sälja böckerna till ett förmånligt pris. Obs: ej kortbetalning.

Sveas son – en berättelse om folkhemmet

Ragnar Johannson, född år noll, det vill säga 1932, är en händernas man, men också tankens. Han gör folkhemmet möjligt, förkroppsligar det, tror på det, tar ansvar för det, försvarar dess rätlinjighet och likriktning för att det lyfter människan ur mörkret. Han är folkhemmets sinnebild utan att vara en del av politiken. Ragnars mor Svea, född Svensson, kommer från en annan epok, det fattiga bondesamhälle som moderniteten gör allt för att lämna bakom sig. Hon bakar och lagar, syltar och saftar. För Ragnar är hon en kvarleva från en värld som aldrig får komma åter. Men alla tidevarv har sin utmätta era.

Verkligheten och resten

Mitt täkande om tillvarons beskaffenhet och människans idéer om densamma har på senare år koncentrerats längs ett fåtal linjer. När jag skriver om dagsaktualiteter är det för att sätta in dem i sitt filosofiska sammanhang, vilka i sin tur belyser vår pågående samtid på ett sätt som gör den intressantare att betrakta och enklare att förstå. De kolumner från Dagens Nyheter som här ställts samman ser jag som kapitlen i en bok – om friheten och dess motsatser, om kunskap och kunskapsförstörelse, om platonism och anti platonism. Kort sagt, om Verkligheten och resten. Lena Andersson

Dessa kolumner har publicerats på Dagens Nyheters ledarsida 2015–2017.

Lena Andersson (f 1970) är skribent och författare. Romanen Egenmäktigt förfarande (2013) erhöll Augustpriset och SvD:s litteraturpris och blev också Lena Anderssons stora genombrott bland läsarna. Året därpå utkom fortsättningen om huvudpersonen Ester Nilsson, Utan personligt ansvar. Sveas son – en berättelse om folkhemmet är Lena Anderssons sjunde roman.