Litterär salong

Kostnad: Gratis
Information:

Föranmälan. Begränsat antal sittplatser.

Henrik Arnstad berättar om sin bok: Hatade demokrati. De inkluderande rörelsernas ideologi och historia.

Idag kallar sig alla demokrater. Men den som frågar vad begreppet demokrati egentligen betyder får osäkra svar. Vi har glömt vad demokrati är - därmed är demokratin sårbar.

Demokratins bultande hjärta är en samhällssyn vars grund är inkludering och dialog.

Denna bok går bortom de vanliga ytliga beskrivningarna av demokrati. Den utgår från modern internationell demokratiforskning och beskriver demokratins anatomi: den demokratiska ideologin.

Enligt demokratisk ideologi är människor jämlika. Alla är välkomna att delta i det offentliga samtalet och samhällets beslutsprocesser. Oavsett hudfärg, kön, religion, social status, religion, etnicitet, etc.

Demokrati är ett mycket gammalt fenomen, kanske lika gammalt som mänskligheten? Boken innehåller en svindlande resa genom demokratins - och antidemokratins - historia från forntid till i dag.

Boken är en storslagen skildring av demokratins ideologi och historia, resultatet av sex års arbete. Verket ger läsaren en demokratisk bildning, som blivit livsviktig i nutidens politiska mörker.

Henrik Arnstad, född 1967, är historiker och vetenskapsjournalist. Han slog igenom 2006 med Spelaren Christian Günther, en biografi om Sveriges utrikesminister under andra världskriget och en modern framställning om den svenska utrikespolitiken 1939–1945.

År 2009 kom Skyldig till skuld, en jämförande redogörelse angående hur Europas före detta axelmakter har hanterat sin problematiska historia.

Parallellt är Henrik Arnstad historievetenskaplig kulturjournalist och syns regelbundet på kultursidorna, framför allt i Dagens Nyheter. Arnstads kunskap om fascismen har fått stort genomslag i media, utifrån hans förklaring av Anders Behring Breivik som fascistisk aktivist.