Kura Skymning

Evenemang

Arrangemanget har redan varit

11 november måndag 2019
11 november måndag 2019
2019-11-11 till 2019-11-11.
Plats Gribbylund
Kostnad: Gratis
Målgrupp:

Vi tänder ljus och läser högt. OBS för vuxna!

Vi firar Nordisk litteraturvecka i samarbete med Föreningen Norden. Var med om en högläsningsstund som du delar med med tusentals andra människor runt om i Norden! På hundratals ställen läses det nämligen ur samma bok vid samma tid. 

18.00 Årets tema under nordisk litteraturvecka är ”fest i norden” därför bjuder vi in till kafferep! Med sju sorters kakor och finporslin. Boktips ges av bibliotekarierna under kafferepet.

Kl. 19.00 tänder vi ljus och läser högt ur årets utvalda bok; Babettes gästabud av Karen Blixen. 

OM BOKEN
Babettes gästabud är en berättelse om en fransk kvinna, som år 1871 flyr från det revolutionära Paris och tar tjänst som hushållerska i en liten by i Nordnorge. Babette, vars kulinariska konster överstiger tjänstens krav, tillreder trofast enkla måltider hos två åldrande systrar, som vigt sitt liv till Gud. Men en dag får Babette ett brev, som bryter hennes vardagliga rutiner. Hon vinner 10 000 franc på en lottsedel, som länge har varit hennes enda koppling till Frankrike. Babette beslutar sig för att lägga hela vinsten och alla sina krafter på att skapa en överdådig måltid - det blir ett kalas som alla kommer minnas länge...

Babettes gästabud är en av Karen Blixens mest kända böcker och tillhör, trots det lilla formatet, den danska litteraturens stora verk. Boken filmatiserades 1987 under samma namn och vann en Oscar 1988 för bästa utländska film.


OM FÖRFATTAREN

Karen Blixen (1885-1962) är en världskänd dansk författare och en del av Danmarks kulturkanon. Hon skrev både på danska och engelska, och under pseudonymerna Isak Dinesen, Osceola och Pierre Andrézel. Hon föddes i Rungstedlund i Danmark men bodde en stor del av sitt liv i Afrika, där hon drev en kaffeplantage med sin man Baron Bror von Blixen-Finecke. Hennes äktenskap var inte lyckligt och kaffeplantagen gick i konkurs 1932, men två år senare slog hon igenom som författare med berättelsen 'Sju romantiska berättelser' (1934, originaltitel: Seven Gothic Tales). Den är ännu idag ett av hennes mest kända verk tillsammans med romanen 'Den afrikanska farmen' (1937, Originaltitel: Out of Africa). 'Babettes gästabud' (originaltitel: Babette's feast) gavs ut på engelska år 1950 och på danska 1952.

Karen Blixen var en driven och stilsäker novellist och hennes berättelser är komplexa och tidlösa. Hon nominerades flera gånger till Nobelpriset i litteratur, dock utan vinst. För den ovana läsaren kan hennes texter kännas tunga och svåra, men låt dig inte skrämmas - vi kan alla bli klokare på oss själva och på livet genom att läsa Karen Blixen.

Läs mer om Nordisk litteraturvecka här

Kontaktuppgifter