Mystik

Bibliotekets personal rekommenderar ...

... mystikböcker för mellanåldern

 1. Dödsbo

  Av: Öström, Mia Tipsat av: Maria Carlén

  Nino och hennes mamma har precis flyttat till en ny lägenhet. Den är mörk och sliten och har en konstig lukt. Utanför lägenheten svävar en nästan onaturligt stor flock med svarta fåglar. När Nino får reda på att lägenheten är ett dödsbo känns det förstås genast ännu läskigare.

 2. Inmurade - Firnbarnen 1

  Av: Ollmark, Lena Tipsat av: Caroline Elgström

  När Firnbyskolan renoveras över sommaren hittar byggarbetarna ett rum som legat inmurat bakom en vägg. Det visar sig vara ett gammalt klassrum och allt där inne står orört. Klassrummet görs om till slöjdsal, men när skolan öppnar igen för terminen börjar det genast hända olyckor därinne. Man får en konstig känsla varje gång man kommer in i rummet. Det är som att man släppt något löst. Något som varit inlåst under en lång tid och som väntat på att bli fri.

 3. Kurragömma

  Av: Dahlin, Petrus Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen

  "När mamma måste jobba på semestern blir Astrid ensam i det ödsliga huset i den lilla byn. Först går allt bra, men sedan börjar konstiga saker hända. Var kommer de blöta fotavtrycken på terrassen ifrån? Och plötsligt dyker några okända barn upp och vill leka kurragömma..."

 4. Dockskelettet

  Av: Black, Holly Tipsat av: Maria Carlén

  "På vägen ut stannade Zach till i vardagsrummet för att titta på Drottningen igen. Hennes bleka ansikte låg i skugga, ändå tyckte han sig se att hennes slutna ögon inte var riktigt lika slutna som förut. Medan han stirrade på henne och försökte komma på om det bara var något han inbillade sig eller inte, fladdrade hennes ögonfransar till, som om en omöjlig vindpust hade fått dem att röra sig. Eller som om hon sov och höll på att vakna."

 5. Barnhemmet

  Av: Lidbeck, Cecilia Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen

  "Det började med lille Kasper som spårlöst försvann. Sen var det Elvira som gick upp i rök. På Edgar och Teklas Bjelkes Skolhem för Vanartiga Barn växer rädslan. Och snart inser Gilbert, Fransciska, Otto och de andra att något ohyggligt pågår innanför barnhemmets låsta grindar."

 6. Astrid Baros genialiska plan

  Av: Henriksen, Levi Tipsat av: Maria Andersson

  Astrid vill att hennes skilda föräldrar ska bli tillsammans igen och gör därför upp en genialisk plan. Men sen går det inte riktigt som hon hade tänkt sig...

 7. Hjärta av damm

  Av: Angerborn, Ingelin Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen

  Salongen var fantastisk. (…) Mörkröda sammetsstolar, guldänglar, kristallkronor och ett tak som var som en himmel, midnattsblått, med små glittrande guldstjärnor överallt. Det var det vackraste jag någonsin hade sett och jag tyckte att hela salongen kändes förtrollad på något vis. Som om det var ett magiskt rum där vad som helst skulle kunna hända.

 8. Ibland blir skogen vred

  Av: Åhlund, Rebecka Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen

  "Dessutom, och det här är mycket, mycket viktigt, ni får inte under några som helst omständigheter gå ut i skogen. Aldrig vistas utanför Blomsternäs område. Alltså aldrig hoppa över ett staket eller någon av murarna. Skogen här är väldigt ... speciell. Det är lätt att hamna fel. Alltför lätt. Ni kan gå vilse, och det finns björn här också. Så skogen är absolut förbjudet område. Är det förstått?"

 9. Röda spår

  Av: Genar, Katarina Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen

  Uthyres: Vill du resa bort i sommar? Välkommen till Lunabo, ett konstnärshem från sekelskiftet. Här kan du vakna till fågelkvitter, bada i en vacker sjö och ströva i skogen. För mer upplysningar, ring Karl-Erik Berg.

 10. Den magiska kappan

  Av: Genar, Katarina Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen

  Livia vaknar tvärt. (…) Vilken märklig dröm! Hon hade varit på väg någonstans, men vart? Det var skymning minns hon och dimman låg tät. Så plötsligt kom en flicka emot henne. Flickan var blek med stora mörka ögon. – Har den äran på födelsedagen, viskade hon. Min bok… Det såg ut som om hon ville säga något mer, men dimman slöt sig om flickan och så var hon borta.

 11. Barnhemmet

  Av: Lidbeck, Cecilia Tipsat av: Maria Carlén

  "De hade en övergiven sko och de hade en bläckfläckad blus, och så mycket förstod barnen som att något riktigt obehagligt hade hänt". Så står det på baksidestexten till den här boken, som handlar om de mystiska saker som händer på och omkring Edgar & Tekla Bjelkes Skolhem för Vanartiga Barn. För varje dag växer rädslan hos de barn som ännu finns kvar där. Vad kommer att hända med dem? Vems tur är det nästa gång att försvinna spårlöst?

 12. Glasbarnen

  Av: Ohlsson, Kristina Tipsat av: Caroline Elgström

  Konstiga saker börjar hända när Billy flyttar till ett nytt hus med sin mamma. Taklampor som rör av sig själva, konstiga ljud från taket och det värsta av allt, meddelanden som endast för med sig ett budskap: Försvinn, annars kommer något hemskt att hända.

 13. Augustinatt

  Av: Mangold, Maud Tipsat av: Maria Carlén

  Nora och hennes bror Alfons är ensamma hemma i huset under sommarlovets två sista veckor. Föräldrarna är bortresta. Nora tillbringar mycket tid för sig själv, eftersom Alfons just träffat en tjej som han är med nästan hela tiden. Det dröjer inte länge förrän familjens katt Felix försvinner spårlöst, och det är bara början på en rad av magiska och oväntade händelser.

 14. Barnkolonin

  Av: Lundberg Hahn, Kerstin Tipsat av: Maria Andersson

  Sommar, barngråt i tomma rum, ett upphittat djurkranium och förälskelse blir till perfekta komponenter i en riktig sommarlovsrysare.

 15. Tredje tecknet

  Av: Angerborn, Ingelin Tipsat av: Caroline Elgström

  När Olivia kommer hem efter hon varit ute och badat med kompisarna, hittar hon en liten nyckel i badväskan. Hon har aldrig sett den tidigare och den verkar inte passa någonstans. Plötsligt börjar en rad märkliga saker hända…

 16. Tigern

  Av: DiCamillo, Kate Tipsat av: Maria Andersson

  En fantastisk bok om sorgliga minnen, stark vänskap och en stor tiger.

 17. Fredag för evigt

  Av: Dalton, Annie Tipsat av: Jenny Språng

  Lenny drabbas av en förbannelse som gör att det varje morgon är samma fredag …

 18. Den magiska kappan

  Av: Genar, Katarina Tipsat av: Maria Carlén

  Det här är en lite övernaturlig och spännande bok. Sådant som hänt för länge länge sedan kommer tillbaka och börjar påverka nuet. Huvudpersonen i boken heter Livia och har just fyllt 11 år. På sin födelsedag får hon en mycket specielll och fin röd kappa.

 19. Familjen Considines förbannelse

  Av: Jones, Gareth P Tipsat av: Maria Carlén

  Vi var många som blev förjusta i G.P. Jones förra bok "Tvillingarna Thornthwaites hemliga testamente" och dess härliga mix av mystik, humor och syskonrivalitet. Nu har han kommit ut med en ny bok i samma stil!

 20. De svarta svanarnas natt

  Av: Tillberg, Jesper Tipsat av: Maria Carlén

  Jonas och hans syster Jenny följer motvilligt med pappa över sommaren till huset han ärvt. Det ligger på Fåro och är gammalt, förfallet - och fientligt. Redan från början känner Jonas att huset inte vill ha dem där...

 21. För alltid…

  Av: Angerborn, Ingelin Tipsat av: Caroline Elgström

  Nora ska tillbringa hela sommaren med sin mammas kompis Vanja ute i ett hus på landet. Hon tror att det kommer bli den tråkigaste sommaren på länge, men den blir mer spännande än hon anar.

 22. Taekwondo hjälper inte mot spöken

  Av: Blomquist, Lise Tipsat av: Camilla Fernandez

  "Den som kan taekwondo behöver inte vara rädd för nåt!" Taekwondo hjälper inte mot spöken, tänker Agnes

 23. Jag är Love

  Av: Melin, Mårten Tipsat av: Jenny Åhman

  Tänk om alla älskade dig...

 24. Vampyr

  Av: Brander, Rebecca Tipsat av: Jenny Åhman

  Vältra dig i härligt blodig vampyrfakta!

 25. Huset i dimman

  Av: Davidsson, Cecilia Tipsat av: Maria Carlén

  Vilke har just flyttat till Vaxholm med sina föräldrar, till en stor lägenhet med utsikt över vattnet. Men inget blir som han tänkt sig. I skolan känner han sig utanför och hans föräldrar bara bråkar. En dag åker pappan till Thailand och säger inget om när han kommer hem igen.

 26. En nyckel, en gåta och fyra brev

  Av: Stead, Rebecca Tipsat av: Maria Carlén

  Det här är en spännande bok om vänskap och mystiska brev som ändrar livet för alltid. Vem är det som skriver anonyma brev till Miranda, tolv år? Och varför?

 27. Förvandlad

  Av: Melin, Mårten Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen

  När jag vakande la jag genast märkte till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte jag att jag hade en massa jord under fötterna. What, liksom? Var kom den ifrån? 3. Jag hade hårstrån i munnen. Små, korta. Som om jag tuggat på ett gosedjur i sömnen eller något. Men jag hade inga gosedjur längre. Tre konstiga saker. Det skulle snart bli fler. Många fler.

 28. msn Maja söker Noa

  Av: Salqvist, Eva Tipsat av: Camilla Fernandez

  "Hans ansikte kommer helt nära Majas ansikte. När han talar, biter han ihop käkarna. Det kommer spott ut hans mun när han säger: -Jag har gjort det för din skull Maja."

 29. Tuck Everlasting

  Av: Babbitt, Natalie Tipsat av: Maria Carlén

  Denna bok skrevs redan i mitten av 70-talet och utkom på svenska 1981, då med titeln "Speldosan". Den har också filmatiserats. Tuck Everlasting kallas av förlaget för "en tidlös saga om vänskap, mod och evigt liv", och det stämmer ju precis. För boken känns som en riktigt härlig saga, även om den riktar sig till barn i mellanstadieåldern.

 30. Agnes Cecilia - en sällsam historia

  Av: Gripe, Maria Tipsat av: Maria Carlén

  Det här är en övernaturlig historia om den unga Nora som i tidig ålder förlorar sina föräldrar i en bilolycka. Istället växer hon upp i en fosterfamilj hos släktingar. Det tar lång tid innan hon får reda på vad som egentligen hänt föräldrarna; att dom faktiskt är döda. Länge sa alla bara till henne att dom var på en lång resa och inte skulle komma tillbaka på länge. Nora känner det som att hon aldrig har kunnat sörja dom på riktigt, innan det på något vis var för sent.

 31. Damen under isen

  Av: Singleton, Sarah Tipsat av: Maria Carlén

  Damen under isen är en vacker, kuslig berättelse i gotisk stil. Den passar läsare från ca 11 år. Perfekt höstbok att läsa när vinden viner ute och värmeljusen är tända inne!