Hjälp för Android

E-böcker

Ljudböcker

E-böcker


Hur lånar jag e-böcker?
Du måste vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webb, ALTERNATIVT i appen Biblio, vilket du i båda fallen gör med låntagar-ID, person- eller lånekortsnummer i kombination med pinkod.

Tillbaka


Hur läser jag e-böcker på min Android?
E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare, eller laddas ner till din Android-enhet med appen Biblio. Ladda ner Biblio i Google Play eller i AppStore och logga in i appen med ditt låntagar-ID, person- eller lånekortnummer, samt pinkod.

Läsa online
För att fortsätta läsa en bok du redan lånat online, går du in på Mina sidor/Mina lån, gå till den bok du vill läsa och klicka på "Ladda ned igen eller fortsätt lyssna/läsa".

Vill du låna en ny e-bok söker du upp den antingen via sökning i webbkatalogen eller via någon av listorna som du hittar under menyrubriken "E-biblioteket". "EPUB, Strömmande" är ett format av e-bok som läses online. Klicka på "Läs i webbläsaren" för att börja läsa. Boken öppnas i din webbläsare.

Notera att du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online. Tyvärr finns inte alla böcker tillgängliga i detta format; du kan alltid se om en bok finns för onlineläsning innan du lånar den genom att det står "Strömmande" ovanför "LÅNA"-knappen.

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

- Bläddra: Tryck i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan.

- Meny: Tryck mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.

- Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.

Ladda ner
För att kunna ladda ner e-böcker till din Android behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera. Vi rekommenderar Biblio vid nedladdning av e-böcker, en annan app är Aldiko. Apparna finns tillgänglig i Google Play och i AppStore och du loggar in med ditt vanliga lånekortnummer och pinkod.

Tillbaka


Vad är ett Adobe-ID?
När du installerar ett program för att läsa e-böcker, tex Aldiko, blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID, vilket du gör här. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe-ID på alla. 

Efter att du registrerat ett Adobe-ID kan du auktorisera ditt läsprogram med det. Om du läser dina böcker i appen Biblio behövs ingen autentisering med Adobe ID och du kan använda dina vanliga lånekortsuppgifter i appen.

Tillbaka


Kan jag föra över e-böcker från min dator?
Böcker du lånar på ditt lånekort syns automatiskt i appen Biblio, oavsett vilken program du först öppnar den i. Om du lånar bok på bibliotekssidan så är den automatiskt synlig och läsbar även i appen Biblio utan att boken behöver överföras. Appen Biblio har i dagsläget inte stöd för böcker i PDF så böcker i det formatet kommer ej att finnas tillgängliga i Biblio app

Tillbaka


Jag får ett felmeddelande i Aldiko, vad beror det på?

Innehållet stöds inte/Content not supported

Testa att importera filen direkt från Aldiko enligt följande:

i) Starta Aldiko
ii) Gå in på fliken ”Files” via menyn, och därifrån till ”Download”
iii) Markera nedladdningslänken (URLlink.acsm) och välj ”Importera”.

Enheten inte auktoriserad/Device not authorized

Detta beror på att du ännu inte auktoriserat Aldiko med något Adobe-ID. Det löser du genom att följa instruktionerna här.

Tillbaka


Hur tar jag bort böcker ur läsprogrammet?
Endast vissa böcker går att ta bort och returnera innan lånetiden gått ut. Om boken kan återlämnas finns en synlig "Återlämna"-knapp under "Mina lån", i annat fall returneras boken automatiskt och man behöver inget göra.

Tillbaka


Ljudböcker

Hur lånar jag ljudböcker?
Du måste vara registrerad låntagare hos Täby bibliotek. Är du inte registrerad låntagare kan du påbörja registreringen här. För det andra måste du logga in på bibliotekets webb, ALTERNATIVT i appen Biblio, vilket du i båda fallen gör med låntagar-ID, person- eller lånekortsnummer i kombination med pinkod.

Tillbaka


Hur lyssnar jag på ljudböcker på min Android?

  1. Ladda ner Axiell Medias app Biblio i Google Play
  2. Sök upp Täby bibliotek i listan över anslutna bibliotek
  3. Logga in med ditt vanliga låntagar-ID, person- eller lånekortsnummer i kombination med din pinkod
  4. Sök och låna böcker. Du hittar alla dina lån under Mina lån där du kan lyssna, pausa och göra bokmärken. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast i respektive bok och fortsätter från den tidpunkten i boken.

Tillbaka


Kostar det något att lyssna på ljudböcker via mobilen?
Det finns inga kostnader från biblioteket, men vi rekommenderar att du kontrollerar vad du betalar din mobiloperatör för datatrafiken.

Tillbaka


Varför behöver jag en app för att kunna lyssna på ljudböcker i Android?
Android är byggt på tanken att det mesta ska göras via olika appar, och för att få en användarupplevelse som är så god som möjligt på alla olika slags Androidapparater är en app det enklaste sättet.

Tillbaka


Sparar appen någon information om mig som användare?
Nej. Den enda information som sparas är de bokmärken som läggs in, t ex för att du ska kunna fortsätta lyssna på samma ställe som du slutade förra gången.

Tillbaka