Syskonskap - några romantips

Syskon kan vara underbara att ha. De kan vara oändligt äskade men även fruktansvärt irriterande och till och med hatade samt allt däremellan. Syskonrelationer är speciella, många står sina syskon mycket nära men det finns också otaliga exempel på att syskon blir osams och kanske bryter helt med varandra.

Bokomslag Systerland

De senaste åren har det kommit ut ett antal romaner som tar upp syskonrelationer:
 
"Systerland" av Curtis Sittenfeld

Bokomslag Systerland

Tvillingarna Kate och Vi står varandra nära fast de lever helt olika liv. Kate är hemma med sina två små barn och lever ett tryggt liv medan Vi lever mer bohemiskt och försörjer sig som medium. De är båda bosatta i staden Saint Louis i USA. En natt drabbas staden av en jordbävning.  Dagen därpå blir Vi intervjuad i ett tv-program och förutspår en ännu större jordbävning en tid senare. Spådomen får stor uppmärksamhet och Vi blir mycket eftersökt av media.
Det är Kate som är berättaren i romanen och hon är mycket kritisk till sin syster. Det är Kate som står för ordningen och fixar saker och ting medan Vi agerar mer tanklöst. Systerskapet ställs hela tiden på svåra prov.
 
”Systrar & bröder” av Maria Sveland
Boken handlar om syskonen Nora, Hedda och Per och deras supande pappa. Per röker på och är mycket upptagen av sin begynnande flint. Hedda går på konstfack och kämpar med sitt liv och bara sover bort tiden. Nora är storasystern som försöker hålla ihop syskonen. Hon har man och två små barn men kan inte njuta av sitt familjeliv utan hittar ständigt fel.
Boken är en riktig relationsroman där spänningen ligger i familjerelationerna och där rollerna känns rätt typiska med den duktiga storasyster och de yngre som inte känner samma ansvar.
 
”En egen strand” av Aino Trosell
Boken handlar om systrarna Hanna och Judit, som båda är utarbetade och vill komma bort från vardagen i Sverige. De tar sina besparingar och åker till andra sidan jordklotet där de hittar en liten obebodd ö i Söderhavet och startar ett liv i paradisisk lättja. Enda nackdelen med ön är att den saknar färskvatten och kräver regelbundna kanotfärder till grannön för att proviantera. Man får följa systrarnas liv på ön omväxlande med tillbakablickar på deras tidigare liv. Boken är en relationsroman genom att man får följa systrarnas förhållande till varandra på nära håll. Den är också en rysare – för det händer saker både på ön och i deras relation.
 
”Sommarhuset” av Anna Fredriksson
Eva har under många år sett efter både mamma och hennes sommarhus. Sina syskon Anders och Maja har hon inte umgåtts med på åratal. De har heller inte stått mamman så nära som Eva. I samband med moderns död träffas syskonen igen och en bitter arvstvist uppstår när de ska göra upp om sommarhuset. Eva vill behålla det själv och tycker hon har en självklar rätt till det men den uppfattningen delar inte hennes syskon, som vill sälja så fort som möjligt för att få ut sina pengar. För att tänka över allt flyr Eva ensam ut i skärgården till sommarhuset men snart kommer Anders med fru och tre barn samt Maja med pojkvän och stör friden. Syskonen börjar lära känna varandra på nytt men hur ska de kunna komma överens?
 
”Än klappar hjärtan” av Helena von Zweigbergk
Romanen handlar om tre systrar och deras familjer. Det är storasyster Astrid som försöker leva upp till sina egna krav på perfektionism, Sandra som är dansare och driver en dansstudio och har ekonomiska problem samt Lena, som är en lyckad designer. Alla tre drabbas under en sommar av livsavgörande händelser och deras relationer ställs inför stora utmaningar. Man får växelvis följa de tre systrarna utifrån helt skilda perspektiv. Det förflutna rullas upp och allt ställs på sin spets.
 
Fler tips på böcker som tar upp syskonrelationer:
Kristofer Ahlström: Ett liv för lite
Katerina Janouch: Systerskap
Anna Frise Rapp: Till min bror
Elsie Johansson: Sagas bok
Emma Nordlander: Kattbarnen

/Eva Herrlin

 1. Systerland

  Undertitel: roman
  Av: Sittenfeld, Curtis
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Systrar & bröder

  Av: Sveland, Maria
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. En egen strand

  Av: Trosell, Aino
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Sommarhuset

  Av: Fredriksson, Anna
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Än klappar hjärtan

  Av: Zweigbergk, Helena von
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Eva Herrlin den 17 oktober 2014