Det litterära geniet

På denna dag för exakt 200 år föddes en av tidernas största författare i Moskva - Fjodor Michajlovitj Dostojevskij.

Dostojevskij föddes den 11 november 1821 i Moskva som son till en läkare och ättling till en fattig adelsfamilj. Under största delen av sitt liv led han av epilepsi och var beroende av dobbel. Han kretsade bland vänstermotståndare till den ryske tsaren vilket gjorde att han dömdes till dödsstraff i sin ungdom. Chocken av domen gjorde att han  drabbades av epilepsi varefter dödsstraffen omgjordes till flera års exil i Sibirien.

Dostojevskij lyckades beskriva människors mentala tillstånd i de svåraste stunderna, något som få författare lyckats med. Psykologer runt världen anser hans beskrivandet av olika karaktärer som mästerverk. Hans karaktärer är kända runt om världen som t.ex. Raskolnikov från Brott och straff som blir kluven efter mordet eller den hjälplös naiva Idioten furst Mysjkin.

Den tyske filosofen Friedrich Nietzsche hyllade porträttet av Källarmänniskan från Anteckningar från källarhålet som “psykologins mästerverk”. Med anledning av 200-årsdagen publicerades en ny översättning av denna roman i Tyskland. Det påminns också om att Dostojevskij var en symbol för den nya tiden efter att livegenskapet avskaffades i Ryssland. Dostojevskij tillbringade mycket tid utomlands under sina resor till Tyskland. Han spenderade mest av sin tid i Dresden där han skrev sitt verk Den evige äkta mannen. Trots västerländskt inflytande var och förblev Dostojevskij konservativ och var mycket influerad av den rysk-ortodoxa religionen.

Många litterära kritiker anser Dostojevskijs romaner som en av tidernas bästa litterära verk. Dostojevskij själv var dock övertygad om att tio år efter hans död skulle ingen komma ihåg honom. Hans idéer och tankar väcker starka känslor samt diskussioner runt om i världen. Efter Aleksandr Pusjkins död  blev Dostojevskij en symbol för en ny generation av ryska intellektuella människor. De nya författarna skrev om vanligt folk och deras vardagliga problem samt samhällets struktur.

Många experter anser att Dostojevskij hade större inflytande på världslitteraturen än sina samtida kollegor som Lev Tolstoj eller Ivan Turgenjev. Trots att Tolstoj aldrig träffade sin kollega gav han Dostojevskij mycket beröm.

I Ryssland firas 200-årsdagen av Dostojevskij med pompa och ståt. I Moskva återöppnades museet där Dostojevskij spenderade sin barndom. I Sankt Petersburg kan man besöka hans lägenhet där han skrev sina största verk eller så kan man promenera på samma stigar som han gjorde. Hans namn fortsätter att leva på olika museer, monument, mynt, gator, tunnelbanelinjer men framförallt lever Dostojevskijs namn vidare i litteraturen.