Superdövis

Cece är superhjälten Superdövis som hör allt genom sin superhörapparat.

Följ med på en berättelse om hur det är att växa upp som döv! Det har nämligen författaren Cece Bell varit med om. När hon var fyra år blev hon allvarligt sjuk och fick ligga på sjukhus. När hon var frisk och fick åka hem märkte hon att något inte stämde. Hon hörde ingenting! Hon hade blivit döv, men om hon använde hörapparat kunde hon höra lite grann och om hon samtidigt läste på läpparna på den som pratade förstod hon det mesta.

När hon några år senare börjar skolan måste hon ha en jättestor apparat runt halsen med hörlurar och läraren har en mikrofon. Hemma har hon en vanlig hörapparat som bara sitter runt örat, men för att hon ska höra i ett stimmigt klassrum behöver hon en starkare apparat. Det är skämmigt och jobbigt och hon tror att ingen kommer vilja vara hennes vän när hon har en sådan stor, konstig apparat.

Senare inser hon dock att hörapparaten inte bara låter henne höra läraren i klassrummet, hon hör henne också i lärarummet, i korridoren och sist men inte minst – på toaletten! Cece inser att hon är som Bruce Wayne som använder en massa teknik för att bli Batman. Hon blir superhjälten Superdövis i sina dagdrömmar. Denna superkraft blir också ovärderlig när klassen ska ha lugna timmen – då läraren går ut och lämnar dem ensamma för att räkna matte – då hör Cece precis var läraren är och klassen kan leva rövare tills Cece varnar att läraren är på intåg.

Författaren skrev boken för att hon vill att de som hör ska förstå hur det är att inte höra och vad de skulle kunna göra för att underlätta för den döva. Den handlar också om att hitta styrkan i sig själv, om att skaffa vänner och om den första pirriga kärleken.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Linnéa Björkman den 16 maj 2017