Statussymbol eller relationsförstörare - mobilen i böcker för unga

Mobiltelefonen har inte bara ändrat människors kommunikationsmönster och levnadsvanor utan även blivit en ny faktor att förhålla sig till i böckernas värld. Jag tänker i synnerhet på deckare och kriminallitteratur. När huvudpersonerna förr blev instängda, gick vilse, hotades till livet eller hamnade i allmän knipa var deras hjälplöshet ett spänningsskapande faktum. Nu måste författaren alltid förklara för läsaren varför de inte helt enkelt kan ringa efter hjälp!

De kanske har blivit av med sin mobiltelefon eller de kommer inte åt den för att de är bundna, eller det finns ingen täckning för att de befinner sig långt ute på obygden. På något sätt måste mobiltelefonen hur som helst ”trollas bort” för att man ska uppnå samma utsatta läge som förut var det naturliga.

I andra fall lyfts mobilen i stället fram som en viktig del i berättelsen. Jag ska ge några exempel på det från några kapitelböcker för barn och ungdomar och sedan gå över till att se om mobiltelefonen också finns med i bilderböcker (alltså för de yngsta läsarna) och hur den i så fall skildras där.

Teknik och status, fara och risk

För de äldre barnen är mobiltelefonen ofta synonymt med ny teknik och status, men kan som sådan också vara förenad med fara och risk. I den lättlästa ungdomsserien om Dennis av Thomas Halling har två böcker titlar som är förknippade med mobiltelefoner: Ring mig! och Tyst mobil. I den första får Dennis mobilnumret till en tjej som han träffar på gymmet och ringer upp henne. Här står telefonen för kontakt mellan människor. Dennis får dock snabbt problem och när telefonen till slut ringer i nästa bok är det inte tjejen, utan hennes storebror, som ringt upp för att förbjuda Dennis att träffa hans syster.

I Supermobilen för åldersgruppen 10-12 år är Jens den enda i klassen som inte har någon egen mobil. En dag trillar det dock ner en till honom ur tomma intet och det är inte bara en ”smartphone”, utan en synnerligen intelligent supermobil från framtiden.

I den lättlästa boken Smart för en dag för samma åldersgrupp har Linus en dyr telefon redan från början, men den stora förändringen inträffar när han skaffar sig appen KLOK. Den hjälper honom men samtidigt drar han på sig stora skulder, eftersom varje sms kostar fem kronor.

I serien om Sofie av Jörn Jensen berörs mobiler flera gånger och då utifrån olika risker. I Sofies hemliga SMS skickar Sofie ett kärleksmeddelande från mobilen, i SMS till Sofie blir hon mobbad medels elaka sms och i Sofie och mobilfotona råkar en lärare ut för att bli smygfotograferad, varpå bilder på hennes ben skickas ut till alla i klassen.

Mobiltelefoner i lågstadiet

I börja läsa-boken Vem busringer? av Carin Wirsén önskar sig Alma en egen mobil. En talande bild som går över ett helt uppslag visar hur varenda bussresenär sitter med sin mobil, utom Alma som får titta på Egons som säger ”pling, pling” medan han spelar på den. När hon äntligen får ta över sin kusins mobil busringer hon till Egon. Sedan blir hon misstänkt för att ha stulit telefonen.

Att även så små barn, som de som nyss börjat skolan, ska ha egen mobil bäddar förstås för att dyra saker blir borttappade eller stulna. När min generation gick på lågstadiet hade man några mynt i skolväskan för att kunna ringa hem. Idag har var och varannan elev i stället sin egen telefon och ansvaret att hålla reda på den kan inte vara helt lätt att ta för alla barn.

Men nu till bilderböckerna! Med tanke på att även riktigt små barn nu för tiden ofta får spela på föräldrarnas mobiler (det syns t.ex. på det nyss nämnda uppslaget med bussresan i Vem busringer?) är det överraskande tomt på mobiler i böckerna för de yngsta. Några har jag dock lyckats leta fram och jag ska nu se på hur mobiltelefonen presenteras där.

Förskolebarn och mobiler

I ett examensarbete i lärarutbildningen från i år behandlar Jessica Sterner datorer och mobiltelefoner i bilderböcker. Hon tar bland annat upp Barbro Lindgrens serie om Benny samt Viggos ord. I Nämen Benny rymmer den lille grisen Benny hemifrån. Han möter en hund med slips, laptop och mobiltelefon. Hunden använder mobilen för att ringa sin fru och fråga om Benny kan bo hos dem men får nej. Boken är från 1998 och som Sterner påpekar är det bara de vuxna i böckerna om Benny som använder mobiler och datorer.

Samma erfarenhet gjorde litteraturvetaren Magnus Öhrn då han i Svenska barnboksinstitutets Bokprovning talade om bilderböcker utgivna 2012 och konstaterade att mobiltelefoni där är "intimt förknippat med vuxenvärlden, framför allt då till pappavärlden". Ett exempel är pappan i småbarnsboken Otis tröstar som på en bild sitter med huvudet lutat i ena handen, hållandes en mobiltelefon i den andra.

I Viggos ord från 2011 är situationen en annan. Där plockar Viggo glatt ut alla saker ur mammas väska och av allt som finns i den är det mobilen som han väljer att hålla i. När den ringer kräver dock mamma att få tillbaka den. Sterner skriver: ”Det var den prylen som de båda ville ha mest. Den blev en symbol för makt och status som Viggo för en stund ägde.”

Kritik mot vuxenvärlden

I de senast utkomna bilderböckerna med inslag av mobiltelefoner upplever jag kritiken som starkare. Ju vanligare det blivit med mobiler och ju fler funktioner de fått, desto mer tid tar de av familjernas liv och desto större är risken att barnen alltför ofta kommer i andra hand och mobilen i första. Den finns alltid med och pockar på de vuxnas uppmärksamhet, även i situationer där barnet tidigare haft den vuxnas fulla uppmärksamhet. Kanske är denna utveckling ofrånkomlig, men man kan fråga sig om den är bra ur barnets perspektiv.

I Se upp för krokodilen från 2013 ska flickan Tora ut och tälta med pappa som har semester. Det är på tiden enligt Tora för pappa ”gör alltid så tråkiga saker: jobbar, dricker kaffe, sitter vid datorn och pratar i mobilen…” Dessvärre visar det sig att mobilen är med även under vildmarksutflykten. Trots att pappa säger att man måste ”titta mycket noga” för att upptäcka vilda djur har han mobilen i handen och knappar på den. Därför missar han också den pyttelilla myra som Tora får syn på. När Tora tycker att hon ser giraffer är pappan inte med i leken för han ”pratar i mobilen”. Inte förrän han lägger ner den efter cirka halva boken blir han närvarande på riktigt, så att han och Tora kan mötas i sina upplevelser.

Pite och Palt är ett par söta och lekfulla harungar som oskuldsfullt brukar tro även de tuffa killarna om gott. I Pite och Palt leker kurraglömma från 2014 sitter Fotbollsbäver och de andra tuffa djuren med sina mobiler. När harpaltarna haft en härlig dag på bondgården och berättar allt för tuffingarna ser det ett tag ut som om dessa också börjar drömma om en dag på landet. Men ”Strunt i det, säger Fixarharen. Vi har ju slagit rekord på våra telefååner”.

Mamma blir ett monster

Den tydligast uttalade kritiken mot ett överdrivet mobilanvändande finns dock i Nu är det bara du och jag från samma år. På första sidan sitter Sigge framför en teckning som han målat och på nästa sida hans mamma med en mobiltelefon i handen. Mobilen får rent ut av en egen presentation. ”Det här är Sigge. Det här är Sigges mamma och det här är Sigges mammas mobil.” Den säger något om dess roll! När de äter frukost knappar mamma på mobilen och hör inte vad Sigge säger. När de sitter på bussen och Sigge vill tala om för mamma att han älskar henne ringer hennes mobil. När såväl mamma som mormor och morfar efter förskolan börjar spela på sina mobiler känns det nästan lite överdrivet.

Det slutar med att Sigge gömmer mammas mobil och sedan råkar tappa den så att den går sönder. ”Sigge har aldrig någonsin sett sin mamma så arg.” Men fast det känns som om mamma har blivit ett monster (tydligt åskådliggjort i bilden) och Sigge får en tråkig dag på förskolan mynnar det ut i något gott. Tre veckor ska det ta för reparatören att laga mobiltelefonen och under den tiden kan mamma leka med Sigge och han ”känner sig som världens lyckligaste”.

På sista bilden ryms Sigge och hans mamma på samma sida, tätt ihop, inneslutna i ett hjärta. Kontrasten till bokens första uppslag är total.

/ Anna Dunér
 

 1. Ring mig!

  Av: Halling, Thomas
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Tyst mobil

  Av: Halling, Thomas
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Supermobilen

  Av: Yngve, A. R
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 4. Smart för en dag

  Av: Johansson, KG
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Lättläst
 5. Sofies hemliga SMS

  Av: Jensen, Jørn
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Lättläst
 6. Sofie och mobilfotona

  Av: Jensen, Jørn
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Lättläst
 7. Vem busringer?

  Av: Wirsén, Carin
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Lättläst
 8. Nämen Benny

  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 9. Viggos ord

  Av: Westin, Birgitta
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 10. Se upp för krokodilen!

  Av: Moroni, Lisa
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 11. Pite och Palt leker kurraglömma

  Av: Magnusson, Ann-Christine
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 12. Nu är det bara du och jag

  Av: Mikkelsén, Frida
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 13. SMS till Sofie

  Av: Jensen, Jørn
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Lättläst
 14. Otis tröstar

  Av: Mendel-Hartvig, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok