Språken före historien

Nya DNA-analyser tyder på att språken på vår nivå existerade redan för 300 000 år sedan. Långt innan vi började vandra ut ur Afrika och spreds över jorden. Det är en hissnande tanke.

När man arbetar på bibliotek så är en av arbetsuppgifterna att sätta upp böcker i hyllorna. En del tänker att det verkar vara ett urbota tråkigt jobb men för oss som tycker om att läsa, vi hittar hela tiden nya spännande böcker. Våra boktravar växer höga där hemma med böcker som vi så gärna vill men inte hinner med att läsa. Denna bok är en sådan bok som jag hittade idag.
Hur spännande vore det inte att läsa den och få veta om neandertalarnas språk var lika utvecklat som vårat. Kunde vi kanske lära oss varandras språk? Under denna långa tidsrymd levde olika människosläkten sida vid sida och de måste ha försökt hitta sätt att kommunicera med varandra. Jag måste tyvärr tvinga mig själv att lämna kvar denna bok på hyllan men kanske är du precis som jag sugen på ny kunskap och har en liten läslucka ledig.

Tore Jansson är lingvist och har publicerat många vetenskapliga arbeten inom latin och afrikanska språk. Hans bok Germanerna. Myten, historien, språken (2013) nominerades till Augustpriset och har översatts till flera språk.