Sparta

Protofascistiska feminister? Sparta i myt och verklighet.

Sparta är lika mycket som Aten den västerländska kulturens upphov. Vi har dock idag svårt att kännas vid detta. Spartanerna var den klassiska grekiska antikens ultimata krigsmaskin. Lika hänsynslösa som de var självuppoffrande, utövade de sina krig med ritualiserad disciplin - slaget vid Thermopylae år 480 fvt är legendariskt. Medan Aten kommit att förknippas med demokrati, individualism, finkultur och vetenskap, har Sparta blivit själva sinnebilden för militarism, totalitarism, konservatism, segregation, rashygien och brutal repression.

I sin bok "Sparta" nyanserar professor Paul Cartledge bilden. Under 300 år var förvisso spartanerna förtryckande slavherrar till ett helt folk, heloterna, men å andra sidan var de spartanska kvinnorna fria att ägna sig åt utbildning, dans och idrott - något som saknade motstycke i den antika välden! Detta, plus spartanskornas fäbless för publik nakenhet, polygami och, inte minst, rakryggad frispråkighet, chockerade resten av Grekland, vilket var ungefär lika mycket womens lib som dagens Saudiarabien. Atens kvinnor skulle inte synas, knappt ens nämnas vid namn.


Cartledge kokar ned de senaste 30 årens forskning till läsvänligt format och berättar Spartas historia från dunkel förhistoria, över perioden som stormakt på 400- och 300-talen fvt till tiden som temapark för historieintresserade romare. Boken avslutas med ett kapitel om Sparta som stoff för mytbildning från antiken till och med Hollywood. Boken är lättläst men tyvärr varvas löpande text med kortbiografier över betydande personer, vilket känns avbrytande och leder till upprepningar. Biografierna hade passat bäst sist i boken. Annars, tummen upp!


/Thomas Hallin

 

Sparta i Hollywood, lägg märke till den godkännande nicken från drottning Gorgo:

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Thomas Hallin den 7 maj 2013