Sorgfjäril

Den här boken handlar om Alice, 12 år, som just har har flyttat med sin familj. Fyrtio mil från lägenheten i stan till ett fallfärdigt hus mitt ute på landet. Familjen består förutom Alice själv av mamman, styvpappan Peter och lillebror Emanuel som är fem år gammal. Alice är inte alls glad över flytten - nu måste hon byta skola, lämna sina kompisar och bo alldeles för långt ifrån sin pojkvän Leo. Och hur spännande kan det vara att bo mitt ute i ingenstans?

Det nya stället visar sig vara mycket mer spänannde än Alice trott , men kanske på ett annat sätt än hon hade önskat. Hon lägger märke till en vacker, ovanlig fjäril som dyker upp på alla möljiga och omöjliga ställen. Det är en sorgmantel, och det verkar nästan som att fjärilen vill visa henne något - men vad? Lillebror Emanuel beter sig också underligt. Han är i och för sig inte riktigt som andra barn och han lever lite i sin egen välrd, men i det nya huset har han börjat prata mycket om att han ser spöken. Alice kommer ofta på honom med att prata för sig själv. Själv menar han att det finns någon annan i rummet, som ingen annan kan se.

Något annat märkligt med huset är att varken telefon eller Internet fungerar som det ska, trots att flera expertar har varit ute och rättat tlll problemen. Inte ens Alice klockradio går som den ska. Den hakar upp sig och stannar gång på gång på samma klockslag, 19:29. Samma sak händer när Alice byter ut den mot en ny. Det verkar vara ett  tecken av något slag.

Huset har en tragisk historia visar det sig. Något mycket sorgligt har hänt där för länge sen. Alice vet att där har bott en familj - mamma, pappa, en dotter och en son. Hon hittar till och med lite saker gömda i väggen från tiden då de bodde där. Bland annat hittar hon ett svartvitt fotografi på de två barnen. De har fina kläder på sig och ser allvarliga ut. På baksidan av kortet har någon skrivit "förlåt". Vem har skrivit det och varför? Alice bestämmer sig för att ta reda på hur allt hänger ihop.

Spännande bladvändare, som påminner en del om Maria Gripes böcker. Perfekt för 10-13-åringar som tycker om mysitk och spänning.

 

 


Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 6 december 2010