Sommaren, syster

En vrålspännande och välskriven historia som utspelar under några sommarmånader i ett nutida Sverige där någon form av inbördeskrig råder.

Ett syskonpar blir tvungna att hastigt fly från ett läger, det är länge oklart varför. Systern Anna, den före detta militären, är den kapabla och handlingskraftiga. Hon vet hur man botar utan medicin, hur man finner mat, hur man rör sig i en skog om natten. Erik är den bräcklige och vilsne lillebrodern. Men Erik är bra på sammanfatta och överblicka, det är också han som skriver ned och berättar den här historien.

Anna avslöjar inte mycket för Erik vilket gör att läsaren i mångt och mycket, åtminstone inledningsvis, får dra sina egna slutsatser om vad som har hänt, varför flyr dom , varför är det krig? Författaren placerar ut laddade antydningar genom händelser och beskrivningar av omgivningen och landskapet, ett landskap som prunkar i nån sorts organisk överjäsning. Men han ger aldrig någon förklaring kring sakernas tillstånd vilket ger en återhållen spänning som gör boken omöjlig att sluta läsa.

Men här finns något mer än bara driv och spänning. Virdborg är en författare av rang och vet hur man kalibrerar förhållandet mellan intrig, språk och karaktärsutveckling. Annas och Eriks relation beskrivs och fördjupas under romanens gång. En psykologiserad närstudie av en komplex och kärleksfull syskonrelation målas upp som ger den här läsningen ytterligare en dimension.

En läsning som gjorde människor runt omkring mig fullständigt oviktiga under ett par dagar.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Markus Hammargren den 7 november 2017