Som hund som katt

Per Nilsson är tillbaka med en ny ungdomsroman!

Det är en kärlekshistoria mellan ett jag och ett du. Jaget är yngre och duet äldre. Deras föräldrarna flyttar ihop, och de tvingas vara syskon för varandra varannan vecka.

Det börjar lite klassiskt som en hatrelation. Det första duet säger till jaget är ett likgiltigt “ jag hatar dig”. Jaget kan efter hand inte göra mer än att hata tillbaka samtidigt som man kan märka att jaget blir mer och mer fängslad av duet. Jaget ser duet som en katt och sig själv som en hund. En katt är fri och vacker, springer ute på nätterna och låter ingen bestämma över den. En hund går lydigt i sitt koppel, gör trick och konster, luktar illa och ligger ensam hemma.

Olikheterna ser stora ut framtills den kvällen då jaget blir väckt av ett telefonsamtal om att duet behöver bli hjälpt hem från akuten. Föräldrarna är bortresta och natten hemma spenderar de ihop själva. De pratar med varandra på riktigt för första gången och kommer närmare varandra än vad de varit beredda på. Hatet byts ganska snart ut mot något annat.  Från att ingen av dem riktigt trott på kärleken upptäcker de att de uppfunnit den i en egen form.

Men så inträffar saker som vänder allt upp och ner. Som tur är gör ju syskon inte slut, men det andra de är står inte lika stadigt.

En väldigt välskriven, stark och rak bok om kärleken och döden som ständigt finns i bakgrunden. Uppbyggd på enkla meningar som hela tiden utgår från jaget vilket gör den lätt att ta till sig och gör att den träffar rakt in i hjärtat.

/ Hillevi Strid Nyberg