Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk

Det känns som om det blir allt vanligare med allergier, intoleranser och dieter som hindrar människor från att äta ett eller flera födoämnen. Med vegetarianer i familjen, diabetiker i släkten, någon som inte tål jordnötter och en annan som misstänker laktosintolerans vet jag hur svårt det kan vara att få ihop något som passar alla. Därför är jag full av beundran för journalisten och kostrådgivaren Ulrika Hoffers bok "Smarta sötsaker" där hon presenterar en stor mängd godis, kakor, glass och efterrätter som alla är utan såväl socker som gluten och mjölk!

Sötsakerna i boken ska man kunna äta med gott samvete, trots allt man hör om sockrets skadeverkningar. Författaren skriver: ”Jag kan leva 100 procent hälsosamt och ändå få en godbit till kaffet en helt vanlig vardag! Med hälsovinster, till och med. Eller som en av mina kursdeltagare uttryckte det ’Tänk att det finns chokladmousse som det är bättre att äta än att låta bli!’”

Kanske är det för bra för att vara sant. Det är möjligt att diabetiker inte ska äta alltför mycket av godiset och att personer som går på sträng diet höjer ett ögonbryn, eftersom kokos, dadlar, aprikoser etc. är söta i sig. Men för de allra flesta människor måste detta i alla fall vara väldigt lyckade bakverk och godsaker. Och är man inte övertygad innan så blir man det när man läst författarens förord.

Många av recepten är enkla, alla är genomförbara. Man orkar göra en sats godisbollar eller muffins på kvällen för att ha med sig till jobbfikat nästa dag. Glass på nötter, frysta bär och lite vatten blev förvånansvärt gott och ”glassigt”. Kladdkakan med mald mandel, dadlar, ägg och kakao blev inte så kladdig men mycket god.

Hoffer har medvetet undvikit alltför krångliga ingredienser, men en mixer eller matberedare måste man ha för att klara dem. Några ingredienser var nya för mig, som hasselnötssmör och kokosolja, men de återfinns i välsorterade matbutiker. Sedan är det bara att läsa igenom receptet och sätta igång.

Mycket nöje!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 4 augusti 2014