Smarta lekar

Att leka är roligt och att titta i "Smarta lekar" får mig att önska att jag hade småbarn hemma igen. Det finns så mycket att göra, upptäcka och lära sig tillsammans med de yngsta!

Boken är skriven av två brittiska trebarnsmammor, den ena journalist och den andra barnläkare och undertiteln lyder ”100 roliga och utvecklande aktiviteter för ditt barn”. Mycket riktigt presenteras verkligen hundra saker att göra. Samtidigt betonar författarna att man inte ska se innehållet som en lista att bocka av.

Aktiviteterna är uppdelade i tre olika avdelningar för att passa barn upp till sex månader, mellan sex och tolv månader samt mellan ett och två år. Efter varje aktivitet berättas vilka fördelar övningarna har – alltså vad barnet utvecklar och lär sig av det.

Det börjar väldigt enkelt och det är väl också nödvändigt när det handlar om ”lekar” med nyfödda. Ändå blir jag betänksam. Så självklara saker som att prata med sitt barn, låta det ligga på mage och ge det saker att titta på – det ska man väl egentligen inte behöva lära sig ur en bok? Jag hoppas att det, för de allra flesta föräldrar, kommer tämligen naturligt.

Likväl finns det en hel del idéer i boken som säkert kan fungera som en nyttig påminnelse om vad ens barn kan om det får chansen. I första hand passar den nog förstagångsföräldrar, men även mer erfarna kan få tips och inspiration.  Varje lek har också en färgbild och som förälder till stora barn blir man lätt nostalgisk av att minnas kartonglekar, såpbubblor, byggklossar och ”leka affär”.

Och som bibliotekarie gläder jag mig förstås åt att där inte bara tipsas om att läsa – både för babysen och för det lite äldre barnet – utan också bjuds på ett helt uppslag med att ”leka bibliotek”.

”Det finns inga regler”, skriver författarna så klokt i förordet. ”Så länge barnet har roligt kommer det nästan säkert att lära sig något.”


/ Anna Dunér