Small world

En lågmäld thriller om alzheimer där sjukdomen blir till hjälp att hitta tillbaka i minnet och avslöja gåtan.

Konrad Lang heter en lätt försupen, förvirrad men oförarglig man i 60-årsåldern. Han försörjer sig som en slags fastighetsskötare till den stenrika Elvira Senn. Elvira har adopterat Konrad och är änka och arvtagare till företagsimperiet Koch. Konrad har dock inget med Kochimperiet att göra, det sköts numera av hans styvbror Thomas, medan Konrad får mer eller mindre vettiga arbetsuppgifter och pengar just så att han klarar sig.

I bokens dramatiska öppning råkar Konrad bränna ner Elviras grekiska villa, och hon börjar fundera på om det är dags att göra sig av men honom en gång för alla.
Han får mindre jobb och mer pengar, så han kan supa ihjäl sig snabbare utan att riskera att avslöja hennes hemlighet. Hans accelererande alzheimer innebär i och för sig  att han förlorar närminnet, men minnet av det förflutna poppar istället upp desto tydligare.
Av en ingift släkting får han hjälp att minnas sin uppväxt med styvbrodern Thomas som nu är vd för Kochimperiet. Han minns också saker han aldrig reflekterat över, underliga saker som innebär att alla i hans närhet inte tycks ha rent mjöl i påsen.

Den schweiziske författaren Martin Suter har skrivit en mycket välskriven roman där minnet spelar en stor roll. Det är både spännande och gripande när Konrads glömska går från att rita upp kartor av huset för att han ska hitta, tills han drabbas av paranoida vanföreställningar.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 10 januari 2013