Små skavanker på skönhetssalongen

Alexander McCall Smith fortsätter sin serie om Botswanas första (och enda?) kvinnliga privatdetektiv, Mma Ramotswe, och är nu framme vid del 14. Dessa böcker tillåter sig en långsamhet som inte är helt vanlig. Personerna tänker innan de svarar, hamnar på sidospår, reflekterar, tar pauser och hälsar på vänner ... Ständig uppkoppling känns fjärran. Jag tror att Precious Ramotswe är i avsaknad av både dator och mobiltelefon, men hon verkar vara minst lika lycklig för det. Hon är medveten om många välsignelser i sitt liv: ”en mycket fin man”, en ”egen rörelse”, den ”vita skåpbilen”, ”de två barnen”.

Sammantaget bidrar huvudpersonens inställning och författarens sätt att beskriva hennes liv till att det är något lugnt och rogivande med böckerna. Det finns inte många problem som inte kan lösas i samspråk med en annan människa, gärna över en bit fruktkaka och en kopp rooibos-te.

Å andra sidan märker förstås en detektiv en hel del också av människors mindre trevliga sidor, och i den här boken undrar Mma Ramotswe rent utav om hon överhuvudtaget verkligen ska fortsätta med sitt yrke. Att hennes assistent Mma Makutsi är mammaledig gör inte saken lättare. Vilken tur att även Mma Makutsi längtar tillbaka till deras kompanjonskap och gemensamma uppdrag …

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 12 maj 2014