Sluta aldrig gå – från gatan i São Paulo till Vindeln i Norrland

En bok om saknad och sorg men även om kärlekens kraft som ger oss styrka och mod att leva.

Christina föds i Brasilien och bor de första åren av sitt liv på gatorna i Sao Paolo med sin mamma och senare även med sin lillebror. När Christina är 7 så inser modern att hon inte kan ta hand om dem utan lämnar dem på ett barnhem så att hon kan arbeta. Efter ett tag så beslutar man på barnhemmet att modern inte längre ska få besöka dem och när Christina är 8 så adopteras hon och hennes bror tillsammans till ett par i Sverige.

Redan från första sidan så lockar Christina mig med på sin resa genom minnets barndomsland i Brasilien och nutid i Norrland. Vi får dela hennes smärta att som 8-åring tvingas skiljas från moderna. Hon vårdar sina minnen ömt som de enda skatter hon har kvar i livet. Hennes stora rädsla är att hon en dag ska ha glömt bort sin mor. Såret efter separationen finns alltid där och sökandet efter sina rötter och modern når sin kulmen då Christina drabbas av utmattningssyndrom och inser att det förflutna kan man aldrig springa ifrån utan nu var det dags att stanna upp, vända om och att bli hel.

”Jag vet att en del av mig är på väg hem. Christiana är på väg hem. Men Christina är på väg hemifrån. Det är väl kanske så jag känt mig under åren i Sverige: en del av mig vill hem och en del av mig är hemma.”

Hennes beskrivning av sina första år är stark och berör en på djupet. Hon har sett och upplevt saker som ingen levande varelse ska behöva vara med om men trots den svåra starten så bär hon med sig ett hopp genom livet. Denna bok visar så tydligt hur viktigt det är med kärlek som formar oss som personer och lyfter oss genom livet och dess svårigheter.

Det här är Christina Rickardssons första bok och hon kan nu lägga till författare till sin meritlista som även rymmer företagare, föreläsare och äventyrare.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Eva Averin den 12 november 2016