Skräck

Bibliotekets personal rekommenderar ...

... skräck för mellanåldern

 1. Gåvan

  Av: Lönnqvist, Susanna Tipsat av: Maria Carlén

  "Kanske är det just hos dig som denna underbara varelse hör hemma? Huvudet är rörligt, liksom armar och ben. Hundra procent äkta människorhår". När Eira läser annonsen om dockan i tidningen reagerar hon mest på det där med att håret kommer från en riktig människa. Vad hon inte anar är att den märkliga dockan kommer att nästla sig in i hennes liv och förvandla det till en mardröm.

 2. Gökungen

  Av: Hardinge, Frances Tipsat av: Filippa Arfwidsson

  Skräck och äventyr i 20-talets England.

 3. Vattenskräck

  Av: Dahlin, Petrus Tipsat av: Camilla Fernandez

  "Hennes ben är bara ett par meter ifrån mig. Om jag stäcker ut handen kan jag nå dem. Låta min and smeka hennes olivfärgade hud. Känna hur len den är och sedan ta ett fast grep om hennes ankel."

 4. Onkel Montagues Spökhistorier

  Av: Priestley, Chris Tipsat av: Hillevi Strid Nyberg

  En ruggig historia om Edgars besök hos sin historieberättande onkel Montague.

 5. Sal 305

  Av: Angerborn, Ingelin Tipsat av: Camilla Fernandez

  "Jag har alltid vetat att det som hände förra sommaren verkligen hände. Men jag trodde det var en engångshändelse. Nu vet jag att det inte var det..."

 6. Boet

  Av: Oppel, Kenneth Tipsat av: Maria Carlén

  Tänk dig att du har en lillebror som är allvarligt sjuk. Hela familjen tyngs av oro och sorg. Plötsligt, som i en dröm, får du möjlighet att göra allt bra igen. Skulle du tacka ja till den chansen? Även om du inte riktigt vet vad ditt "ja" innebär?

 7. Inmurade - Firnbarnen 1

  Av: Ollmark, Lena Tipsat av: Caroline Elgström

  När Firnbyskolan renoveras över sommaren hittar byggarbetarna ett rum som legat inmurat bakom en vägg. Det visar sig vara ett gammalt klassrum och allt där inne står orört. Klassrummet görs om till slöjdsal, men när skolan öppnar igen för terminen börjar det genast hända olyckor därinne. Man får en konstig känsla varje gång man kommer in i rummet. Det är som att man släppt något löst. Något som varit inlåst under en lång tid och som väntat på att bli fri.

 8. Hjärtlös

  Av: Dahlin, Petrus Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen

  Jag heter Maia. På ett bolivianskt indianspråk betyder det ”den första”. Mamma tyckte att det var så fint och bra, nästan precis som det svenska Maja. För just precis så hette mormor. Och jag var den första, fast jag fick aldrig några syskon. Jag blev den förstfödda och den enda.

 9. Barnhemmet

  Av: Lidbeck, Cecilia Tipsat av: Maria Carlén

  "De hade en övergiven sko och de hade en bläckfläckad blus, och så mycket förstod barnen som att något riktigt obehagligt hade hänt". Så står det på baksidestexten till den här boken, som handlar om de mystiska saker som händer på och omkring Edgar & Tekla Bjelkes Skolhem för Vanartiga Barn. För varje dag växer rädslan hos de barn som ännu finns kvar där. Vad kommer att hända med dem? Vems tur är det nästa gång att försvinna spårlöst?

 10. Barnkolonin

  Av: Lundberg Hahn, Kerstin Tipsat av: Maria Andersson

  Sommar, barngråt i tomma rum, ett upphittat djurkranium och förälskelse blir till perfekta komponenter i en riktig sommarlovsrysare.

 11. Taekwondo hjälper inte mot spöken

  Av: Blomquist, Lise Tipsat av: Camilla Fernandez

  "Den som kan taekwondo behöver inte vara rädd för nåt!" Taekwondo hjälper inte mot spöken, tänker Agnes

 12. Snögrottan

  Av: Trenter, Laura Tipsat av: Camilla Fernandez

  "I nästa ögonblick träffas han av något hårt över bröstet och magen och det blir kolsvart runt omkring honom"

 13. Coraline

  Av: Gaiman, Neil Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen

  Coraline Jones flyttar med sin mamma och pappa till ett nytt hus. I det nya huset finns det en dörr som alltid är låst och bakom den dörren finns bara en tjock tegelvägg. Det som en gång fanns på andra sidan har blivit igenmurat. Coraline undrar vad som har funnits där bakom men får aldrig nått svar på frågan.

 14. Vampyr

  Av: Brander, Rebecca Tipsat av: Jenny Åhman

  Vältra dig i härligt blodig vampyrfakta!

 15. Blommor på Höökens grav

  Av: Arro, Lena Tipsat av: Maria Carlén

  Det här är en lättläst, mycket spännande bok! Den handlar om kompisarna Marie och Mirja som får vara med om ett alldeles speciellt äventyr på sitt sommarlov. Marie åker med Mirja och hennes familj till en stuga de hyrt. Stugan ligger vackert i tallskogen, precis vid en sjö. Men något hemskt har hänt i trakten för länge sedan...

 16. Glitter och rök

  Av: Johansson, Ewa Christina Tipsat av: Maria Carlén

  Det här är en ganska kort och lättläst, men otroligt spännande, spökhistoria. Den handlar om något som Lova och hennes lillasyster får vara med om en alldeles speciell natt. Och precis som det ska vara i spökhistorier så är det en kuslig liten vändning på slutet...

 17. Skelettpojken

  Av: Rooney, Anne Tipsat av: Maria Carlén

  Det här är en kort och lättläst, men riktigt läskig bok. Den handlar om två bröder, David och Martin, som gör en otäck upptäckt utanför huset de bor i med sin familj. David är femton år och Martin bara sex.

 18. Djävulens fotspår

  Av: Richardson, E. E Tipsat av: Maria Carlén

  Ryktet säger att det någonstans i skogen i Redford finns tretton stenar i rad. Dessa kallas för Djävulens fotspår. Om man går på stenarna och samtidigt läser en speciell ramsa kommer Mörkermannen fram och tar en på det trettonde steget. Barn har i årtionden letat efter stenarna, men ingen har hitat dem. Det är i alla fall vad man tror..