Ska vi vandra så ska vi vandra jättelångt!

Till er som sett filmen med Reese Witherspoon och är nyfikna på hur det egentligen var - Eller till er som funderar på livet.

Förutom att baka surdegsbröd, göra egen korv, äta ekologisk och närodlad mat, värna om barnens skärmtid och aktiviteter; ska vi ha ”date nights” med maken och umgås massor med våra smarta vänner; som ÄR precis som i tv-serien Vänner: snygga och pålitligt snabbkläckade one-liners leverantörer och vi ska bjuda på hemlagad mat som tagit timmar att laga i Le Creuset grytan. Samtidigt ska vi hinna med egen tid, värna yogapassen, core träningen och spinningen. Och besöken hos terapeuten. Dessutom ska vi ha 100% närvaro (och transparens) i de sociala medierna, och hålla våra vänner, arbetskamrater och skitgamla klasskamrater i periferin från årskurs 5 på Söderskolan i Flen à jour med det senaste dygnets uppdateringar i våra anmärkningsvärt intressanta liv. Utöver detta ska vi hålla oss aktualiserade med alla serier på Netflix, HBO och sist men inte minst, alla poddar. Den som missat House of Cards säsong tre eller podcasten Serial är helt ute och cyklar. Om en verkligen inte är en cyklist! Det är också en identitet. Då bör en bära skägg, och ha en livsfarlig, snabb cykel utan bromsar och växlar. Eller blöjbyxor, tajta trikåer, pulsklocka med gps, och hastighetsmätare. All utrustning bidrar verkligen till en blir superduper snabb och välmående och börjar råhata bilister. Undantaget förstås när en själv kör ens vita BMW X5 (som är en jättebra bil, för den går fort, den är väldigt praktisk när en vill ligga väldigt nära framförvarande bilar; den rymmer ungarnas alla tennisracketar och travar av äggkartonger, strumpor, amaryllisar, saffran och honung som ska säljas via hockeylaget).
Som sagt, människor vill må bra psykisk och fysiskt, ha ett perfekt liv och berätta om det för varandra. Om det vittnar floran av litteratur om mindfulness, yoga och extremsporter. Det finns böcker som talar om för oss hur vi ska få ihop livsstilspusslet, hur vi ska vara effektiva på arbetet utan att bli utbrända, och vilka vägar som finns att gå i de fall vi gått in i väggen. Det finns böcker som innerligt behandlar ultralöpning, och det magiska steget. Ska vi springa ska vi kuta leriga ultralopp, det räcker numera inte med en marathon. Ska vi cykla så ska vi cykla jättelångt. Och nu till min bokrecension – ska vi vandra, ska vi vandra jättelångt. Vi bör kanske vara bättre förberedda än Cheryl. Hon har alldeles för mycket packning och alldeles för små kängor. Hennes ryggsäck ”Monstret” kan ses som en metafor för hennes själsliga bagage. Hon sörjer mamma som dog alldeles för ung i cancer, är själv nyskild, heroinberoende och hade en inte helt enkel uppväxt med en pappa som ständigt misshandlade mamman. Under alla tider sägs det att människor vandrat och fått självinsikt. Jag tänker på gamla pilgrimsvandringar, Santiago de Compostela, Agneta Sjödin och Shirley MacLaine. Vad Cheryl ville uppnå med sin 200 mila vandring på 100 dagar var nog inte särskilt välformulerat för henne innan vandringen, men hon visste att hon behövde göra den. Efter vandringen verkar Cheryls liv ha blivit bättre. Sannolikt har både boken och filmens relativt stora framgång förbättrat hennes liv ytterligare.  Vild är alltså  ”based on a true story” – och det är en intressant bok.  Nu vet jag inte om en modern människa som är mitt inne i sitt maniskt chiapuddingätande  liv egentligen hinner läsa böcker. Den här boken kan därför passa, den är spännande, inte så tjock och lättläst. Jag vet inte varför huvudbiblioteket placerat exemplaret som jag läste på ”Unga vuxna” (kanske baksidestexten om att Cheryl var 22 år, heroinist, drogberoende bidrog till faktum). Jag vet att de som frågat efter boken i upplysningsdisken, i själva verket är ”tjejer” i min egen ålder (vilken är mer närmare 50 än 40), de hade yogamattan hängande i ena axeln, och hade verkligen inte tid att vänta medan jag letade efter boken…

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Heli Renman den 8 maj 2015