Självhushållning – en handbok för realister och drömmare

Vad gör vi om maten tar slut i affären och elen stryps till våra hem? Här får vi självhushållningens bibel presenterad för oss på svenska.

Denna klassiker, Självhushållning – en handbok för realister och drömmare, vänder sig inte enbart till er med stora markarealer att odla upp utan även till er som bara till viss del skulle vilja pröva på självhushållning. Vi har nog alla till mans någon gång tänkt tanken – Hur ska vi klara oss om eltillförseln stryps, maten tar slut i butiken eller bara att vi plötsligt inte har råd med det vi idag tar för givet? För många handlar det också om vilken miljöpåverkan vi gör genom vår livsstil. Man måste inte gå all in utan det handlar om de många små förändringarna i vår livsstil. De som odlar sina egna tomater i blomlådor i fönstret har sparat mycken klimatpåverkan genom att inte ha låtit importera tomater från andra sidan jordklotet.

Det här är en uppslagsbok och lärobok i hur vi ska kunna överleva på egen hand eller i alla fall hur vi kan välja att inom vissa begränsade områden göra oss mer självförsörjande. Här får vi lära oss allt ifrån att odla i det egna köksfönstret till att så säd och var och hur vi hittar mat ute i naturen. Vem skulle inte vilja lära sig att göra sin egen ost eller hur vi kan förvara och tillvarata det vi odlat och slaktat hemma. Det finns även ett kapitel om hur man brygger vin och öl. Hur tar vi tillvara vårt avfall? Den eviga frågan om att skaffa energi tas också upp. Sista kapitlet heter hantverk och handarbeten. Här får vi lära oss hur man gräver en brunn, flätar en korg, spinner lin, bearbetar hudar och läder, metallarbeten, bygga hus och täcka tak och mycket mer. Jag kan bara säga att jag kommer inte att nöja mig med att låna den på biblioteket utan kommer nu efter att ha provläst den även att köpa hem ett exemplar. För även om livet kommer att harva på som vanligt kan det vara roligt att pröva på. Men skulle vi råka ut för en större kris i landet då är den definitivt ett måste i hemmet.