Sirener

Familjens nav är den självupptagne familjefadern och tillika prästen Gunnar. Kring honom och hans ständiga förebråelser kamouflerade som godhet kretsar den övriga familjen bestående av hustru och vuxna barn.

Bokens huvudperson är Henrik, sonen som återvänt till Sverige med sin sambo Lotte efter att ha tillbringat ett år i USA. Henrik är litteraturforskare och håller på med en avhandling om författaren Richard Yates, en författare som skriver tonsäkert om svårmodiga familjer i olyckliga äktenskap. Liksom Gabriella Ahlström…

Henrik får efter hemkomsten till Sverige ett uppdrag av sin far, han ska hjälpa honom att skriva en bok. Gunnar har fått en hjälteroll genom att offra sin egen säkerhet och hjälpa ett flertal människor från att drunkna vid en fartygskatastrof i Medelhavet. Efter denna hjälteinsats är Gunnar jagad av media som vill veta hur allt gick till och han trivs som fisken i vattnet när han får vara i centrum för allas uppmärksamhet. Men hur var det egentligen det gick till vid förlisningen, kanske är hjälteglorian på väg att hamna på sned?

Systern Klara har också en roll i boken, hon vill trots allt följa i sin starke fars fotspår och bli präst, men hans nedlåtande sätt mot henne och misstro mot att hon kommer att klara av detta kall får henne att vackla och satsa på att bli diakon istället.

Sirener är full av träffsäkra formuleringar om t.ex. mamman i familjen, Gunnars hustru, som spelar rollen som den perfekta hustrun genom att ”följa manualen för önskvärt beteende hos en kvinna i hennes ålder och med hennes sociala ställning”.

En välskriven och spännande relationsroman om en familjs relationer och problem!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 11 december 2014