Sent i september

Jujja Wieslander har skrivit så mycket fint och roligt för barn. Till min glädje har hon på senare tid också gett ut ett par titlar för vuxna läsare. För några år sedan kom den kloka boken ”Leka lite grann” där hon delade med sig av sina tankar om barn, utveckling, lek och språk. Nu (2014) har den 70-åriga författaren utkommit med vad hon kallar ”en sorts trädgårdsbok”.

Här får vi följa författaren under ett år på gården där hon bor med sin man. Hon skriver att den egentligen är ”för stor för att vi ska orka med den” och samtidigt anar man kärleken till den på varje sida. Där finns ”köksträdgård, örtagård, blommor, bärbuskar och fruktträd, potatisland, gräsmattor, ängar och lundar”. Bondens hästar går tätt intill åt ett håll och skogen brer ut sig åt ett annat.

Jujja Wieslander skriver vackert och känsligt och tankarna stannar inte vid ogräset eller växthuset. Det är en personlig bok och läsaren får höra även om den tunga förlusten av första maken och om den nya kärlek som sakta och liksom överraskande infann sig. Författaren vore inte den hon är om hon inte också drog paralleller mellan växter och barn. ”Jag tror vårdandet av barn och gamla har stora likheter med att sköta om en trädgård”, skriver hon.

Och liksom gården och träden har rötter långt tillbaka beskriver hon sina egna rötter ett par generationer bakåt. Nog kan man ana var Jujja har fått sin underbara inställning till barn ifrån när man läser om hur hon som liten var med sin mor i skogen. ”Hon kunde göra en liten kringmanöver där vi gick och mumla: ’Ungefär så här ska det se ut om man ska hitta blodriskor.’ Och vips så hittade jag av någon outgrundlig anledning ett jättebestånd, till både mammas och min oförställda glädje.”

Naturbilderna i boken är gjorda av Ane Gustavsson och bidrar ytterligare till den fina känslan.

Liv och död, kärlek och sorg, växande och vissnande … och över alltihop en frisk doft av luft och jord! Det här är en bok som kan följa en hela året, lika väl som den kan bjuda på en trösterik lässtund sent i september.

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 23 september 2014