Samuels sällsamma kalender

Samuels sällsamma kalender är en spännande saga om två nutidsbarn och perfekt högläsning i väntan på julen. Samuel och hans storebror Ossian mötte man först i boken ”Ossians ovanliga nanny”. Nu är de tillbaka igen och får uppleva många sällsamma ting.

Den ovanliga nannyn Petronella, som hämtar bröderna efter fritids när föräldrarna jobbar, är med i den här boken också och det är hon som ger dem den magiska adventskalendern. Ur den första luckan kommer en levande uggla och det dröjer inte så länge innan kalendern har låtit dem komma in i en besynnerlig skog.

I historien finns saker som påminner om klassiska sagor. H C Andersens svanprinsar flyger över skogen, det hänvisas till en flicka som föll ner genom ett djupt hål då hon jagade en kanin (men i den här boken är det en hare i stället och ”harar är mycket pålitligare”). Och Petronella med sitt paraply har förstås lånat drag av barnjungfrun Mary Poppins.

Men boken är inte bara en samling sällsamheter utan skildrar också brödernas förhållande, familjen - där mammas och pappas jobb inkräktar mer än lovligt på den tid de borde ge sina söner - och Samuels ilska och upprepade besvikelser. Det känns som en sten som glöder inuti honom när han blir arg och ledsen. Han är den som skriker för högt, kramar för hårt och hamnar i konflikter både i skolan och hemma. Ossian reagerar tvärt om och blir tyst. När han blir ledsen eller rädd förlorar han orden.

Det fina är att Samuel lär känna sin ilska och upptäcker att den kan vara bra och användas på rätt sätt när det verkligen behövs. En belysande scen är när de två sinsemellan så olika bröderna måste förvandlas till djur, för att de hotas av en drake. Samuel tänker på alla vilddjur han kan komma på och blir till att börja med förvandlad till ett lejon. Han tar upp kampen mot draken och måste genomföra den helt på egen hand för Ossian har förvandlats till ”en liten späd hjort”. Man tror att det är ett misslyckande tills man får höra honom förklara det efteråt: ”Jag trodde du skulle förvandla dej till en hjort du också […] eller en ursnabb häst så vi kunde springa ifrån draken.”

Båda två har alltså förhållningssätt som fungerar. Och båda behöver varandra. Det här är inte en bok där syskonen retas och bråkar med varandra. Tvärt om räddar de varandra när det som mest behövs! Samuel får loss Ossian ur den onda drottningens grepp och Ossian lyckas hålla kvar Samuels hand när han inte kan förvandla sig tillbaka från vilddjursskepnaden. Tillsammans kommer de tillbaka hem och får fira julafton med föräldrarna.

Och nu får Samuel nytta av sin tyglade ilska. Pappas jobb får inte ta över. Samuel agerar och pappa lovar att bättra sig.

Där ute börjar snöflingorna att falla.

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 26 november 2013