Rut & Knut ställer ut

Stina Wirsén behöver ingen närmre presentation. Efter Vem-böckerna, som nu också finns som animerade filmer, är hon älskad av både stora och små.

I böckerna om Rut och Knut är det mamma Carin Wirsén som står för texten och Stina illustrerar.Jag är lite kluven inför de senare böckerna i serien, de när även lilla Tjut gör entré. Vem riktar de sig till? Utformningen är för mindre barn medan innehållet är ganska avancerat.

Rut & Knut ställer ut hör till de första i serien (utgiven 1999) och är en fullpoängare! Bilderna är på pricken och texten, som är på vers, är så skön och rolig att läsa högt ur. Vi får möta Rut iförd målarrock och basker och Knut i tjockbågade kulturglasögon och med svart polokragströja. Nu vankas det vernissage! Men först måste de skapa:

”Rut har gjort en fin skulptur
med tre korvar i en bur.
Nu hon klipper med sin sax
ut en festlig liten tax.”


Efter svettigt skapande och förberedande inför utställning är det äntligen vernissage och Rut har en överraskning, något som är övertäckt:

”Rut har gjort en hemlighet,
det är bara hon som vet

vad som under täcket finns –
kanske drake, kanske prins?

Hitåt, alla som vill titta!
Ja, vad kommer vi att hitta?

Hokus pokus pilleprut!
Nej men ojsan, det var Knut!!”


Och där under täcket gömmer sig Knut. Han står på alla fyra med ett bildäck runt magen och säger: ”bä”.

När jag och min son Folke läst denna bok var det med stort intresse han följde med mig till Moderna museet för att beskåda Rauschenbergs ”Geten med bildäcket”. Han pekade och sa ”Titta! Precis som Knut!”

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Mia Svensson den 14 oktober 2011